De Kleine Parelmoer. | Foto: pr
De Kleine Parelmoer. | Foto: pr

Zomerse fladderaars

Column Duinenpraat

Het is zomer. De duinen zijn veranderd in een verstild landschap. Waar twee maanden geleden vogels op iedere duintop nog hun hoogste lied zongen, is het nu stil geworden. De vogels hebben een lang en vermoeiend broedseizoen achter de rug en doen het nu (meestal) even wat rustiger aan. Terwijl veel mensen gewapend met parasol en koelbox naar strand trekken is er in duin echter ook nog genoeg te beleven. Vergeet vooral ook niet even naar beneden te kijken, het duin is vol van zomerse fladderaars.

Rupsje nooitgenoeg

Want terwijl de vogels zich stil houden staan veel planten nu nog volop in bloei. En die bloeiende planten trekken allerlei insecten aan. Onder die insecten mogen bepaalde fladderaars op extra aandacht van het grote publiek rekenen. Dan heb ik het over de vlinders. Deze kleurrijke diertjes spreken vaak tot de verbeelding. Alleen al de levenscyclus van ei tot rups tot pop en tot vlinder maakt deze diertjes bijzonder en aansprekend. Het prentenboek “rupsje nooitgenoeg” werd een wereldwijde bestseller. 

En wat dacht je van de rol van vlinders in ons taalgebruik? We spreken bijvoorbeeld van “vlinders in de buik”, en zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te noemen.

Vlinders zijn er trouwens in allerlei soorten en maten. Momenteel zijn over de hele wereld al 160.000 vlindersoorten bekend.

In Nederland zijn daarvan ongeveer 2400 soorten te zien. Het overgrote deel valt onder de nachtvlinders. In Nederland leven slechts 53 soorten dagvlinders. Ongeveer 30 daarvan zijn ook in onze duinen te zien. En dit is het moment om deze vlinders te gaan zoeken. 

We kennen natuurlijk allemaal wel de koolwitjes en de dagpauwoog. Maar heb je wel eens gehoord van de kleine parelmoervlinder, het icarusblauwtje en de heivlinder? Ook deze komen voor in onze duinen. En geloof me. Wanneer je de ondervleugel van de kleine parelmoervlinder hebt gezien ben je verkocht. Voordat je het weet ben je een vlinderaar. 

Genoeg reden dus om voor het strand de afslag richting de duinen te nemen en je te vergapen aan die mooie zomerse fladderaars. Succes gegarandeerd en je zult er geen spijt van krijgen. 

Een tip vooraf: kijk op de website van de Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl) voor meer informatie over onze vlinders en een kalender wanneer welke vlinders vliegen. 

In zijn maandelijkse column neemt Joël Haasnoot, boswachter bij Staatsbosbeheer, de lezer mee de duinen in.

Uit de krant