Afbeelding
Foto: PR

Wisselvallig

Column Binder

Het is een typische Noordwijkse zomer. Waarbij ik de Duitse invasie wel mis. De pandemie en de code diep donkerrood zorgen voor een zeer beperkt aantal Oosterburen. En dat heeft tot gevolg dat we in het straatbeeld de typische gele regenkleding van weleer, missen.

Wisselvalligheid is overigens op alle fronten troef. Dat wordt niet alleen duidelijk bij de dagelijkse reportages over de Olympische spelen. Nederlandse sporters, met name de hockeyheren en de voetbaldames maar ook op andere fronten, presteren volgens velen wisselvallig.

Wisselvallig presteren is ook in de lokale politiek geen onbekend fenomeen. Nu even niet want de hele boel is met vakantie. En dat terwijl er bijvoorbeeld goed nieuws kwam over de LES. LES is de afkorting voor Lokale Energie Strategie. En Noordwijk bleek succesvol in bezwaar te zijn gegaan tegen een beslissing van de provincie over een Noordwijks Zonnepark op landgoed Klein Leeuwenhorst. Een bijzonder welkom succes wat, om de vergelijking met de sport maar door te trekken, zijn uitwerking op het politieke zelfvertrouwen en daarmee op toekomstige prestaties, niet zal missen. Dat hebben we even nodig nadat het Noordwijkse zelfvertrouwen een behoorlijke deuk opliep door het vernietigende artikel in NRC. Hoewel het voor velen allemaal oude wijn in nieuwe zakken lijkt te zijn en er wel degelijk aandacht wordt besteed aan een nieuwe toekomst, is de teneur dat Noordwijk een ‘verpaupert stadje’ aan de kust is.

Sorry, ik besef dat ik al even wisselvallig nieuws breng. Maar zelfvertrouwen zal ook moeten worden opgekrikt bij de Noordwijkse partijen die aanvankelijk stonden te juichen bij de herinrichting van het oude centrum Noordwijk binnen.

Met name voor de voormalige Progressieve Combinatie en hun toenmalige wethouder moet het confronterend zijn dat de participatie van inwoners heeft opgeleverd dat ook de recente aanpassingen niet hebben geleid tot enige verbetering van de verkeersbeleving rond het Jeroensplein. Alle Portugese straatmakers en alle sneue plantenbakken met kruiden ten spijt, blijft het voor velen een onacceptabel situatie. De roep om opnieuw te renoveren wordt steeds luider. De vraag is welke partij het politieke lef heeft om dit in te brengen in de komende verkiezingscampagne.

Lef toonde wel Bruisend. Die naar aanleiding van ‘het rapport’ via schriftelijke vragen opnieuw aandacht vraagt voor het verdachte gedrag van toenmalige collegeleden bij de totstandkoming van ‘het rapport’. U weet wel, dat document wat door het college ‘de gemeente Noordwijk onwaardig’ wordt genoemd. Bruisend stelt en passant even de hoofdrolspelers vast met: ‘In een mailbericht van 21 december 2018 dankt scribent Hans Bakker, Ton van Rijnberk, Taetske Visser en Jan Rijpstra voor de opdracht.’ En de vraag wordt gesteld: ‘Werd een honorarium of een onkostenvergoeding betaald? Zo ja, hoeveel?’ Het is nog even afwachten voordat antwoorden de waarheid duidelijk gaan maken.

Uit de krant