Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Hardleers

Ik had even het gevoel dat de Noordwijkse politiek zich bewust was geworden van hun verantwoordelijkheden ten opzichte van de in de actuele politiek geïnteresseerde inwoners. Dat het besef was doorgedrongen dat participatie en communicatie vaak hand in hand gaan. En dan gebeurt het deze week plotseling toch weer! Een raadsvergadering die meer dan 5 uren in beslag neemt! Waarbij bijzonder belangrijke onderwerpen ver na middernacht in behandeling worden genomen!

Iedereen, ja werkelijk iedereen die wel eens te maken heeft met vergaderen, weet dat vergaderingen en vergelijkbare overleggen binnen bepaalde tijd moeten worden afgesloten.

Al in de eerste vergadering in functie als bestuurslid van de voetbalclub hield de toenmalige voorzitter mij voor om vooral zakelijk en efficiënt te blijven. Ik hoor het hem nog zeggen: ‘Een effectieve vergadering is een vergadering van ongeveer anderhalf uur. Dat is de duur van de maximale aandacht van een mens. Als de vergadering langer duurt zal de aandacht verslappen’, 

In het Noordwijkse politieke circus heeft een agendacommissie de leiding bij het vaststellen van vergaderingen en beslist in wijsheid hoeveel tijd er besteed mag worden aan een te behandelen onderwerp. Ik moet toegeven dat de planning er altijd keurig uitziet. Maar, ik stel vast dat de planning elke vorm van realisme mist. De Noordwijkse agendacommissie geeft zichzelf met regelmaat een brevet van onvermogen als het gaat om benodigde vergadertijden vooraf realistisch te beoordelen.

Het leek erop dat de opnieuw aangepaste werkwijze van commissievergaderingen vruchten afwierp en dat raadsvergaderingen vlotjes met veel hamerslagen konden worden afgehandeld. Maar de lokale politiek blijkt bijzonder hardleers. Vorige week liep het opnieuw volledig uit de klauwen. Ver na middernacht, na precies 5 uur, 29 minuten en 29 seconden, viel de hamer om 01.40 uur.

Wat zijn dat toch voor mensen die hierover beslissen? Die missen toch elke realiteitszin, die zijn toch niet van deze wereld? Hoewel er van tevoren wel degelijk rekening werd gehouden met mogelijk voortzetten van de digitale vergadering op de volgende avond en de voorzitter een vertwijfelde poging deed om tijdig af te ronden, wilde onze lokale politieke helden van geen wijken weten. Voor hen is 5 uur, 29 minuten en 29 seconden vergaderen kennelijk een peulenschilletje. Nou, ik vind dit meer dan kwalijk. Ik proef minachting voor de inwoner en voor de pers. Ik herken ongeïnteresseerdheid en ik een stel bovendien een ernstige vorm van onbekwaamheid vast.

Nog even en dan zijn er de verkiezingscampagnes. Dan staan ze weer mooi te prossen. Dan willen dezelfde politici ons doen geloven dat we hen het vertrouwen best kunnen schenken. Dat zij weten hoe het moet, hoe het hoort en wat hen te doen staat. Het zal wel weer aan mij liggen met die 5 uur, 29 minuten en 29 seconden. Ik zeg het toch: Hardleers, die Noordwijkse politiek.

Meer berichten