Afbeelding
Foto: pixabay

Steeds meer jongeren testen positief

Algemeen

In de week van 28 juni tot 4 juli zijn 6910 inwoners van Hollands Midden getest in de GGD- teststraten. Deze testen werden binnen en buiten de regio afgenomen. Van alle mensen die afgelopen week in de GGD-teststraten langskwamen, testte 5% positief. Dat is een stijging in vergelijk met vorige week. Die stijging is met name te zien in de jongere leeftijdsgroepen.

In totaal testten 312 personen uit onze regio positief op corona. In die cijfers zijn de GGD-teststraten, ziekenhuizen of andere testlocaties meegenomen. Afgelopen week zijn er geen mensen uit de regio aan het coronavirus overleden.

Vaccinaties
Tot en met week 26 zijn circa 390.000 inwoners uit de regio door de GGD’en gevaccineerd. Dat is 48% van alle inwoners. Op dit moment is 29% van de inwoners volledig gevaccineerd. Afgelopen week zijn 61.460 inwoners ingeënt.

Vaccinatie van jongeren van 12 tot en met 17 jaar
Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich laten vaccineren als zij dat willen. Dat staat in het advies van de Gezondheidsraad dat de regering heeft overgenomen. Iedereen geboren tot en met 30 juni 2009 ontvangt een uitnodiging. Jongeren met een medisch risico hebben eerder al een uitnodiging ontvangen.
Alle jongeren krijgen het mRNA-vaccin BioNTech/Pfizer aangeboden. Dit vaccin is getest en veilig voor jongeren van 12 jaar en ouder.
Tieners vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen zich te laten vaccineren. Jongeren vanaf twaalf jaar besluiten samen met hun ouders. De mening van het kind is doorslaggevend. Een kind wordt nooit tegen zijn of haar eigen wil gevaccineerd.

Gratis test voor reizigers
Gaat u op vakantie en heeft u een negatief testbewijs nodig? In de maanden juli en augustus test de GGD vakantiegangers met een gratis coronatest. De negatieve uitslag kunt u ophalen in uw CoronaCheck app. Zo kunt u met de QR-code in uw CoronCheck app aan de grens bewijzen dat u negatief bent getest. Het gratis testen is mogelijk op alle testlocaties van de GGD in Hollands Midden. De testlocaties zijn doordeweeks open van 08.00-15.30 en in het weekend van 08.00-12.00. Testen is alleen mogelijk als u een afspraak heeft.

Maak 5 dagen voor uw vertrek een testafspraak
Dat doet u door te bellen naar 0800 - 5005 (7 dagen per week tussen 08.00 - 20.00u). U heeft daarvoor een DigiD nodig. De uitslag volgt binnen 24 uur en ontvangt u via de e-mail. U kunt uw bewijs op zijn laatst 4 uur na de uitslagmail inladen in de CoronaCheck-app. Meer informatie vindt u op www.testenvoorjereis.nl. De GGD is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van een te late testuitslag. Kloppen uw gegevens in de CoronaCheck-app niet? Neem dan contact op met de algemene CoronaCheck helpdesk via 0800 - 1421 (gratis). De helpdesk is iedere dag bereikbaar van 08.00 – 20.00 uur. Mailen naar de helpdesk kan ook: helpdesk@coronacheck.nl. Als u bij de GGD getest of gevaccineerd bent maar de data in de CoronaCheck-app kloppen niet, kunt u ook terecht bij de GGD-helpdesk via: 0800-5090.

Uitkomsten gedragsonderzoek
De GGD Hollands Midden doet al een paar maanden onderzoek naar de vaccinatiebereidheid in de regio. De vaccinatiebereidheid is opnieuw gestegen naar 95%. Er is geen verschil tussen de vaccinatiebereidheid van mannen en vrouwen.
Er is wel een verschil tussen leeftijdsgroepen. De leeftijdsgroep 25-39 jaar scoort met een bereidheid van 88% lager dan de andere leeftijdsgroepen. Alle andere leeftijdsgroepen scoren namelijk allen boven de 90%. Mensen die geen vaccin willen zeggen dat ze zelf informatie op het internet hebben gelezen waardoor zij zich niet willen laten vaccineren. Om de landelijke vaccinatiecampagne tot een succes te maken, is een vaccinatiebereidheid van 70% nodig.
Aan het onderzoek deden ook ouders mee met kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud. Van die ouders zegt 74% dat zij hun kind willen laten vaccineren, 18% wil hun kind zeker niet laten vaccineren.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant