OZB en rioolheffing zijn volgens B&W steeds in rekening gebracht bij en betaald door de Nederlandse politie. | WS
OZB en rioolheffing zijn volgens B&W steeds in rekening gebracht bij en betaald door de Nederlandse politie. | WS

‘Politiebureau is van de politie’

Algemeen Politiek

Het was landelijk nieuws. De Telegraaf wijdde er een hoofdartikel aan. Een gemeente die geld betaalt voor een politiebureau dat mogelijk gewoon hun eigendom is. Het was toen al allemaal heel erg verwarrend. Nog steeds is niet helemaal duidelijk hoe het nu precies gegaan is bij de overdracht van het Noordwijkse politiebureau aan de landelijke politie.

De gemeentelijke financiële administratie kan er geen bewijzen van leveren. Betrokken ambtenaren uit die tijd ontbreekt het aan herinnering. Bovendien bleek ook de betreffende bank de Noordwijkse transacties niet terug te kunnen halen. Het leek een duistere zaak maar dat stond het besluit van de gemeenteraad niet in de weg om tot aankoop van het politiebureau over te gaan. Het daarbij gepaard gaande bedrag van € 1.186.000,00 bleek voor de politiek geen bezwaar te zijn. Het college zag namelijk grote kansen voor het huisvesten van gemeentelijke diensten aangevuld met mogelijke maatschappelijke functies.

De vraagtekens die bleven staan doordat feitelijk bewijs van overdracht ontbrak, konden dus nog niet worden weggenomen. Wethouder Van den Berg was na veel vragen over het eigenaarschap toen echter heel gedecideerd: ‘Er is geen onzekerheid. Het pand is van de politie en de grond is van de politie. Dat is door de Politiewet bepaald. Daarin is wettelijk vastgelegd dat panden voor de boekwaarde eigendom werden van de politie’.

Vraagtekens

Omdat de echte bewijzen niet konden worden overlegd bleven er vraagtekens. Taetske Visser (PUUR) kreeg deze week antwoord op vragen die zij eerder al stelde over diverse heffingen en belastingen die door onroerend-goed-eigenaren dienen te worden betaald.

Uit de antwoorden van het college werd duidelijk dat de politie zowel als eigenaar als gebruiker wel degelijk de verschuldigde Onroerend Zaak Belasting en rioolheffing heeft overgemaakt. Ook de waterschapsheffingen zijn keurig afgerekend. Het college benadrukt nog eens dat de gemeente Noordwijk op geen enkele wijze onterechte bedragen in die sfeer heeft betaald. Daarmee lijkt de discussie over ‘de Noordwijkse bonnetjesaffaire’ te zijn afgesloten.

Uit de krant