Esther Plug (links) en Margreet Dingemanse (rechts) bij twee paspoppen met tweede kans-kleding.
Esther Plug (links) en Margreet Dingemanse (rechts) bij twee paspoppen met tweede kans-kleding. Foto: PR

Kledingcafé in de Buurtkerk

Algemeen Kort nieuws

Voor het eerst zal er in Noordwijk een kledingcafé met tweede kans zomerkleding voor dames worden georganiseerd. Het zou eerst vorig jaar maart plaatsvinden, maar kon op het laatste moment niet doorgaan wegens de lock down. Het is een initiatief van de Roemeniëwerkgroep in Noordwijk in samenwerking met de diaconie van de Protestantse Gemeente Noordwijk. De voortrekkers zijn Esther Plug en Margreet Dingemanse.

Vraag Esther en Margreet naar het waarom van dit initiatief, dan komt er een scala aan antwoorden.

Esther: “Als Roemeniëwerkgroep organiseren we elk jaar diverse activiteiten om het Pici-huis in Roemenië financieel te ondersteunen. Dit huis vangt straatkinderen en kinderen uit arme gezinnen op vóór en na schooltijd. De opbrengst van het kledingcafé gaat daar naar toe. Maar dat is niet de enige reden.”

Margreet: “Het komt ook steeds meer in de mode om goede gebruikte kleding een tweede kans te geven. Veel mensen gebruiken niet meer dan 30% van de garderobe in hun kledingkast en dragen de rest van hun kleding niet of nauwelijks. Met dit kledingcafé bevorderen we de kringloopeconomie en dat is goed voor het milieu, te meer omdat de productie van kleding vaak erg vervuilend is.”

Esther: “Wat ook een mooi effect is, is dat je op deze manier mensen met elkaar in verbinding brengt. Veel mensen hebben vorig jaar en nu kleding ingeleverd en op de dag van het kledingcafé ga je kijken of je voor een zacht prijsje iets moois voor jezelf kunt aanschaffen. Je ontmoet andere mensen en je kunt gezellig koffie of thee drinken met iets lekkers in de koffiehoek.

Of ze een grote toeloop verwachten? Margreet: “Misschien moeten mensen weer een beetje op gang komen na de coronabeperkingen, maar de Buurtkerk is heel groot, dus niemand hoeft zich beperkt te voelen om binnen te komen.”

Esther: “Veel vrouwen hebben er volgens mij wel zin in om te winkelen en iets moois te scoren voor een klein bedrag. En het milieubewustzijn is steeds breder aanwezig.

Margreet en Esther benadrukken dat het kledingcafé geheel volgens de coronarichtlijnen wordt gehouden en dat er ook schoenen, tassen, riemen, sieraden en hoeden te koop zijn.

Het kledingcafé op zaterdag 3 juli opent de deuren van de Buurtkerk aan Hoofdstraat 10 om 10.00 uur en om 15.00 uur gaat de deur weer dicht. Vrij entree.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant