Afbeelding

Een belangrijke weg naar zee

Algemeen Van Dam tot Wurft

Een maand geleden kwam ik bij toeval in een winkel in Veenwouden (Noord-Friesland) terecht, waar ik deze zeldzame ansichtkaart van de Pickéstraat aantrof. Het gaat hierbij om een opname, die in de Pickéstraat is genomen ter hoogte van de nieuwbouwwijk Duinhof en die uitkijkt in de richting van de Oude Zeeweg. Links zien we nog een gedeelte van de oude boerderij ‘Bedenk ’t End’, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw is gesloopt. Deze boerderij is gebouwd in de 17e eeuw. 

In die tijd lagen rond deze boerderij verschillende weidegebieden en was hier nog geen sprake van kruiden- en bollenteelt. Dit kwam pas later aan de orde. Dit is nog duidelijk te zien op een schilderij dat Jan Vermeer in 1676 heeft geschilderd. Dit schilderij laat een gezicht op Noordwijk Binnen zien vanaf het Dobbelmannduin. Daar zien we duidelijk vee grazen. De oorspronkelijke naam van deze boerderij luidde ‘Gedenk ‘t End’. In de volksmond werd dat verbasterd tot ‘Bedenk ‘t End’. Die naam is nog te vinden op de gevel van een huis, vlak in de buurt op nummer 85. In de loop van de 19e eeuw betrok de familie Janson deze boerderij. Na drie generaties Janson kwam deze boerderij in handen van een toenmalige projectontwikkelaar, die dit pand eind 1930 liet afbreken. Op die plek verrezen enkele nieuwe huizen. De oude situatie is nog een beetje te herkennen. De oude binnenplaats tussen de huizen aan de Pickéstraat en de Achterzeeweg is min of meer intact gebleven. Zelfs een deel van het oude straatje, waar de karren vroeger het erf opreden, ligt er nog. Overigens heeft de Noordwijkse schilder Leo Klein Diepold deze boerderij omstreeks 1905 in een prachtig schilderij vastgelegd. Het ligt in de planning om volgend jaar in het Museum Noordwijk een speciale tentoonstelling aan deze schilder te wijden. Dan zal dit schilderij zeker te zien zijn. Opvallend is, dat men vanuit de Pickéstraat nog vrij richting Noordwijk aan Zee kan kijken. We zien in de verte de duinen met bovenop de imponerende villa Bella Vista van de familie van Herwaarden. Na het uitbrengen van deze ansichtkaart rond 1920 werd aan de rechterkant de villawijk De Breloft ontwikkeld. Daarnaast kwam de villa Kareol, waar operazanger Jacques Urlus een tijd heeft gewoond. Na de oorlog was dit pand nog lange tijd een politiebureau. Rond 1963 werd het appartementencomplex De Westerbaan ontwikkeld, dat het gezicht op Noordwijk aan Zee geheel wegnam. Maar daar was het niet bij gebleven. In 1929 liet de bekende bollenfamilie Faase een luxe villa bouwen op een perceel, dat nu tegenover de flat Westerbaan ligt. Destijds had men van hieruit een vrij uitzicht over de bollenvelden. Het land ernaast was overigens eigendom van de familie Faase. Elk jaar stonden hier de prachtige Madame Lafebertulpen in bloei. Nu is hier een kleine manege en een stukje weiland. De drie huizen aan de rechterkant zijn ook verdwenen en maakten o.a. plaats voor automobielbedrijf Carstens. Het was niet zomaar een automobielbedrijf. Roy Carstens had een levendige handel in dure auto’s, bij voorkeur Maserati’s. Ook dit bedrijf heeft begin deze eeuw plaats moeten maken voor de nieuwe woonwijk Duinhof. Dit laatste geldt ook voor het witte huis rechts. Dit werd vroeger bewoond door de familie Alkemade, die achter en naast dit huis enkele bollenschuren had. Ook deze schuren moesten plaats maken voor de nieuwe woonwijk. En zo verdween alles, wat op deze kaart te zien is. Op de onderstaande foto is te zien hoe het er nu uitziet.

Openingstijden van het museum zijn, mits actuele coronaregels anders aangeven, dinsdag t/m zaterdag van 10.30 tot 14.00 uur, zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Zie info op www.museumnoordwijk.nl of vi tel. 071-361788.

Afbeelding

Uit de krant