Logo denoordwijker.nl
Foto: pr.

Lekker lezen (in de zomer), tips van de bieb!

Bieb • De zomer komt er aan! In de bibliotheekvestigingen en op www.bibliotheekbollenstreek.nl/iklees geven de burgemeesters van Lisse, Noordwijk, Oegstgeest en Teylingen een inkijkje in wat zij graag lezen en ze vertellen ook waarom ze dat doen. Natuurlijk mogen de leestips van directeur Hans Portengen daarbij niet ontbreken.

Alsof het voorbij is / Julian Barnes (ook als e-book) 

Het menselijk geheugen is bedrieglijk. In deze roman kijkt de zestiger Tony Webster al mijmerend terug op zijn jeugd, relaties, carrière en huwelijk. Door een onverwachte erfenis van een jeugdvriend komt hij er gaandeweg achter dat hij het helemaal verkeerd heeft gezien: hij heeft een enorme fout gemaakt, zonder zich daarvan destijds bewust te zijn geweest. Deze roman is niet voor niets bekroond met de Man Booker Prize. Wat een juweel. 

De stilte van de vrouwen / Pat Barker (ook als e -book) 

De Illias van Homerus heb ik nooit gelezen, maar ik ben zoals zovelen wel bekend met de Griekse mythes over Troje. In deze hervertelling van Pat Barker, winnaar van de Booker Prize, staan niet de Griekse helden centraal, maar de vrouwelijke helden zoals koningin Briseïs. Haar stad is verwoest en alle vrouwen zijn als slaaf weggevoerd; zo ook Briseïs, als oorlogstrofee voor Achilles. Haar verhaal zet De Ilias helemaal op zijn kop.  

Het echte leven / Adeline Dieudonné (ook als e-book) 

Het bekroonde debuut van de Belgische Dieudonné over een meisje dat opgroeit in een gezin met een doodsbange moeder en een vader die bij tijd en wijle zijn frustraties eruit moet slaan. De fysieke en psychologische vernederingen worden beklemmend in beeld gebracht. Alleen met haar jongere broertje Gilles heeft het meisje een warme band, maar dat verandert na een traumatisch ongeluk. Om van haar thuissituatie te ontsnappen vlucht zij in haar schoolwerk en haar bijbaantje als oppas. Maar het einde is zowel onvermijdelijk als ontroerend.  

Extra?leestip?van Brigitte Kerkhoven, Medewerker Informatie & Advies in vestiging Noordwijk 

Zeven perfecte dagen / Rosie Walsh 

Sarah ontmoet tijdens familiebezoek in Engeland de liefde van haar leven, die wederzijds lijkt. Ze brengen samen zeven geweldige dagen door, voordat Eddie op vakantie gaat en Sarah weer naar Amerika zal vertrekken. Hij belooft te bellen en ze maken plannen voor een toekomst samen. Eddie laat echter niets meer van zich horen en Sarah probeert de reden hiervan te achterhalen. Wanneer de toedracht van Eddie’s stilzwijgen duidelijk wordt, krijgt Sarah de schrik van haar leven. 

Meer berichten