Afbeelding
Foto: thv

Groene Veiling

Algemeen Bollenpraat

Bollen worden op verschillende manieren verkocht. De meest gebruikelijke is dat de kweker een exporteur of broeier benadert om zijn oogst kwijt te raken. Over de condities wordt dan gesproken. Het gaat voornamelijk over de levertijd en de grootte van de bollen. Uiteindelijk over de prijs. Als er overeenstemming is, volgt het koopbriefje. Niet iedereen heeft rechtstreeks contact met zijn koper, dus wordt er bemiddeld door een bureau. Meestal één van de bollenveilingen. In de zomer kun je je bollen alleen nog maar aanbieden aan de veiling van de HoBaHo in Lisse.

Een heel oude manier van bollen verkopen is die van de Groene Veiling. Te velde staande bollen worden, meestal begin mei, op de tuin geveild. De veilingmeesters en de afslager staan in de partij en de kopers op het pad. Na het “Heren komt bij” wordt met het bieden begonnen en na het “Mijn” roepen, zijn ze van de koper.

Waarom groen veilen? Door omstandigheden, vaak geen opvolging, bedrijfseinde of ziek en zeer, is het een heel goede manier om de hele kraam in één keer kwijt te raken. Vaak rooit de koper ze zelf. Die heeft dan de beschikking over de complete partij, groot en klein. Hij heeft ze bovendien goed te velde kunnen bekijken. Alles gaat voetstoots. Wel hangt er een duidelijk prijskaartje aan: de verkoper betaalt 8% kosten en de koper nog eens 12% opgeld over de koopsom.

Corona gooide vorig jaar roet in het eten. Er mocht niet te velde worden samengekomen. CNB in Lisse had hierop een list verzonnen. In de grote veilinghal in Bovenkarspel zijn nu 2 jaar de veilingen georganiseerd. Kopers zitten heel ver uit elkaar en kunnen, door hand opsteken, bieden op de diverse partijen. Die moet je natuurlijk wel zelf eerst bekeken hebben.

Wat mij verbaast is dat heel veel bollen al vóór zijn verkocht. De koper van de te velde staande bollen moet die dan eerst uitleveren. Doet hij dat niet, wie roept hem dan ter verantwoording? Anderzijds is er ook een stapeling van kosten. Zo kunnen de leverbare maten van een partij tetjes vooraf zijn verkocht: 2 x 2½ % commissie, dan via de veiling 8% en 12%, dat maakt totaal 25%! Hoezo coöperatie?

Aad van Ruiten

Uit de krant