Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Noordwijk Normaal

Eindelijk mocht het weer. Eindelijk kon het een keertje. Hoewel de dunne noordenwind het verblijf aan het strand nog onaangenaam maakte was het op het terras, achter de glazen windvangers, aangenaam. Op weg naar mijn favoriete terras zag ik op de wurft de lokale dorpsoudsten ook weer voor een gezellige pros bijeen. Alles bij elkaar nog lang niet ‘het oude normaal’ maar ik kreeg toch een goed gevoel.

Met inmiddels de tweede Pfizer-injectie in de bovenarm maak ik mij nadrukkelijk op om me weer wat meer tussen de mensen te begeven, om wat minder gereserveerd door de supermarkt te lopen en natuurlijk om mijn politieke recherchewerk weer eens tussen de mensen te gaan uitvoeren. Daar ben ik wel aan toe, een normaal persoonlijk gesprek, normaal recht voor zijn raap, normaal oogcontact, normaal meeluisteren als anderen discussiëren.

Deze weken zouden die onparlementaire discussies kunnen gaan over de nieuwe raadzaal. Want op de raadsagenda staat een schuchtere aankondiging van een eerste stap. Feitelijk nietszeggend maar juist daardoor een duidelijk teken van onzekerheid. Het onderwerp moet worden opgepakt want op 16 maart 2022, jawel over 10 maanden, zijn er de gemeenteraadsverkiezingen. En de verkiezingsprogramma’s staan dan centraal. Zijn beloften waargemaakt? En vervolgens, welke beloften kunnen we in het nieuwe programma op schrijven. Discussie over een nieuwe raadzaal opent in feite het verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

Helaas valt nu al te voorspellen dat de benadering vanuit de kernen een belangrijke rol gaat spelen. Want de nieuwe gemeente Noordwijk heeft zich tot nu toe bepaald niet gepresenteerd als een eenheid die altijd het algemeen belang centraal stelt. Kinnesinne, kortzichtigheid, chauvinisme en desinteresse bleven te vaak duidelijk zichtbaar en ook hoorbaar aanwezig.

Nu gaat men de plaats van maandelijkse politieke samenkomst opnieuw agenderen; centraal het chauvinisme. Wordt het Noordwijk of Noordwijkerhout? Stellen we ons rationeel of emotioneel op. Levert het ‘binnenhalen’ van de raadsvergadering politieke winst en dus meer stemmen op?

Op naar 16 maart 2022. De lokale partijen zijn dan waarschijnlijk in het voordeel ten opzichte van de landelijke partijen CDA, PvdA, D66,GroenLinks en VVD. Zij zullen eerst de interne strijd gaan voeren. Het evenwicht tussen Noordwijkerhouters en Noordwijkers binnen de partij zal belangrijker zijn dan de persoonlijke bestuurlijke kwaliteit. Wat dat betreft zal het voor Lijst Salman Noordwijk en NZlokaal wat gemakkelijker zijn. Bruisend en DOEN en feitelijk ook PUUR staan voor het dilemma om de keus te maken voor eigen kern of gemeentebreed.

De verkiezingsstrijd zal hopelijk wel snel gevoerd kunnen worden in ‘Noordwijk Normaal’. Zonder beperkingen, met bijeenkomsten zonder anderhalve meter en met de mogelijkheid voor een stevige knuffel na de polonaise op 16 maart, als de winst is binnengehaald.

Meer berichten