Logo denoordwijker.nl
Foto: iv

Onthulling monument Palaceplein

herdenking • Bij de reconstructie vorig jaar van de parkeerplaats op het Palaceplein werd de Atlantikwall gedeeltelijk blootgelegd. De Atlantikwall deed dienst als verdedigingsmuur die de Duitse bezetters bouwden in de Tweede Wereldoorlog.

Door Ina Verblaauw

Al snel werd besloten twee stukken uit de muur te zagen. Eén stuk werd geplaatst bij het Atlantikwall Museum aan de Bosweg en één stuk kreeg een plekje in de duinrand bij de parkeerplaats. Beide stukken zijn een tastbaar monument uit de oorlog.

Onder toeziend oog van afgevaardigden van het Atlantikwall Museum, de Oranjevereniging, de Veteranen Noordwijk en de Stichting Stolpersteine Noordwijk, onthulden burgemeester Wendy Verkley en wethouder Roberto ter Hark een informatie plaquette bij het monument op het Palaceplein. Op de plaquette is in drie talen een korte geschiedenis te lezen over de Atlantikwall. In hun toespraak gingen de burgemeester en wethouder in op het oorlogsverleden in Noordwijk en het belang om de geschiedenis door te geven aan volgende generaties.

Meer berichten