Wel of geen betalingsbewijs, de raad stemde in met de aankoop van het oude politiebureau. | Foto: Wim Siemerink
Wel of geen betalingsbewijs, de raad stemde in met de aankoop van het oude politiebureau. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Aankoop politiebureau ondanks onvindbaar betalingsbewijs

Algemeen Politiek

Het was wel eens anders. Maar de raadsvergadering van april werd in een rap tempo afgewerkt. Zes belangrijke beslissingen, waaronder ‘Omgevingsvergunning Maarten Kruytstraat’ en ‘posterieure overeenkomst Offem Zuid’ werden bij hamerslag genomen.

Het belangrijke besluit om het politiebureau aan te kopen had onverwacht meer voeten in de aarde dan eerst werd verwacht. In de commissievergadering leek het aanvankelijk ook een hamerstuk te kunnen zijn.

Bij aanvang van de raadsvergadering werd respectvol aandacht besteed aan een drietal overlijdensberichten. Allereerst memoreerde burgemeester Wendy Verkleij het werkzame politieke leven van voormalig Noordwijks wethouder Ted Jansen. Bovendien werd aandacht geschonken aan het overlijden van Huub Koolen, griffier in de gemeente Noordwijk van 2006 tot 2015. Tot slot aan de voormalig gemeentesecretaris van Noordwijkerhout, Rinus Adriaanse. Van 1979 tot 2001 was hij steun en toeverlaat van de colleges van B&W en zeer betrokken leidinggevende in het ambtelijk apparaat. Hij overleed onverwacht aan hartfalen nadat hij eerder op de GGD-locatie in Noordwijkerhout was gevaccineerd tegen covid-19.

Na een minuut stilte hervatte de burgemeester de vergadering, waarin het nieuwe commissielid voor Bruisend Noordwijk Johan van Hameren officieel werd geïnstalleerd nadat hij de belofte aflegde.

Politiebureau

De verwerving van het politiebureau bracht dus meer discussie dan verwacht. Het ging niet alleen over het al of niet afrekenen van de aankoopsom.

Het voorstel tot aankoop was reden voor PUUR om samen met D66 een motie in te dienen met de opdracht aan het college te onderzoeken of er ook een andere bestemming dan kantoorgebouw mogelijk is. Zoals een bouwontwikkeling met sociale woningbouw die dan samengevoegd zou moeten worden met de plannen die buurman Stek al heeft met hun eigen vestiging aldaar.

Daarnaast stelde PUUR een verzoek aan het college om de politie te laten aantonen dat zij eigenaar is van het pand. Dit omdat het bewijs van betaling zou ontbreken. Bovendien kwamen er vragen rondom de huidige waarde van het pand en de voorgestelde betaling van €1.200.000,00.

Peter van Bockhove (LSN) verweet het college dat de portefeuillehouder door hen met zo’n matig omschreven raadsvoorstel op pad werd gestuurd. Toch achtte hij de vraagprijs wel degelijk conform de waarde. Zijn partij zou echter uiteindelijk tegen de aankoop stemmen vanwege het accepteren van het ontbreken van bewijs van betaling

Wethouder van den Berg (NZL) stelde dat ook het college gefrustreerd is door de gang van zaken. Er is wel uitgebreid naar gekeken maar een bewijs van betaling zou niet te achterhalen zijn. Betreffende het voorstel van PUUR over mogelijk woningbouw stelde hij dat het college toch al bereid is om met Stek mee te denken over de ontwikkeling aldaar. Hij deed een hartstochtelijk beroep op de gemeenteraad om het collegevoorstel aan te nemen. Hij ontraadde de aangekondigde moties omdat die onnodige vertraging zouden opleveren.

Moties verworpen

Omdat de oppositie de moties toch wilde handhaven vroeg men om een schorsing. Voor overleg en om de teksten te herschrijven; wat niet minder dan 20 minuten in beslag nam. Nadat de vergadering was hervat werden de 2 moties ingediend. Deze werden echter, zoals al te verwachten was, met grote meerderheid verworpen.

Dat werd vervolgens ook de actuele motie waarin werd aangedrongen op snelle actie bij de herbouw van de Schelft, van Doen en NZL. Niet vanwege de inhoud maar simpelweg omdat eerder zo’n motie werd ingediend en al werd aangenomen.

Ook een motie van PUUR over een parkeerapp en een motie van PvdA en D66 over Jeugdzorg, werden verworpen.

Vervolgens werd om 22.27 uur de raadsvergadering, met een laatste hamerslag, afgesloten. Wat duidelijk maakt dat terugkeer naar gerichte commissievergaderingen zijn vruchten afwerpt.

Uit de krant