In memoriam: Ted Jansen
Logo denoordwijker.nl
<p>| Foto: Archief</p>

| Foto: Archief

(Foto: Cor de Mooy)

In memoriam: Ted Jansen

Vorige week kwam het droevige bericht dat op 85-jarige leeftijd voormalig Noordwijks wethouder Ted Jansen, na een sociaal en arbeidzaam leven, is overleden. In hem verliezen we een bijzondere Noordwijker, een unieke persoonlijkheid en een zeer gewaardeerd bestuurder. Hij werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Ted Jansen was een Noordwijker in hart en nieren, die veel voor de Noordwijkse gemeenschap en later ook voor de provincie Zuid-Holland heeft betekend.

Hij was 1966 medeoprichter van de lokale VVD. Hij viel al snel op en de latere minister Molly Geertsema werd zijn mentor. Langzaam maar zeker stuurde Jansen ‘zijn VVD’ naar een belangrijke positie in de Noordwijkse politiek. Hoewel hij altijd benadrukte dit samen met anderen te hebben gedaan, leverde een op zijn persoon gerichte campagne in 1982 niet minder dan 6 raadszetels en voor hem persoonlijk een wethouderszetel op.

Voor Ted Jansen waren de woorden Volkspartij, Vrijheid en Democratie bepaald geen loze woorden. Hij stond altijd midden tussen de Noordwijkers, zette zich in voor de Vrijheid en bracht hij Democratie voor iedereen heel duidelijk zichtbaar in praktijk. Daarbij hoorde bovendien een opvallende sociale rol als wethouder waarin hij nadrukkelijk samenwerkte met toenmalig PvdA-collega Jaap Bedijn. Het duidelijke verschil in politieke opvattingen bleef maar dat stond voor hen beiden, de keuze voor wat goed was voor het dorp, niet in de weg.

Gedeputeerde

Ted Jansen werd erelid van de VVD Noordwijk en zijn politieke loopbaan kreeg een vervolg toen hij als gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland aan de slag mocht. Drie keer achtereen was hij provinciaal lijsttrekker voor de VVD en ook dat werd een successtory. Zijn verbondenheid met Noordwijk bleef maar de lokale Noordwijkse politiek ging vanaf de jaren negentig geheel aan hem voorbij. In een interview met deze krant zei hij ooit: ‘als provinciaal bestuurder moet je terughoudend zijn bij lokale politiek’.

Jansen bleek over bijzondere bestuurlijke kwaliteiten te bezitten en ook in de provincie werd hij geprezen om zijn verbindend vermogen en oplossingsgericht handelen. In 1999 kwam er einde aan zijn actieve politieke loopbaan maar stilzitten was er niet bij. Ted Jansen keerde terug naar het bedrijfsleven waar hij opnieuw succesvol bleek te zijn. De laatste jaren liet zijn gezondheid echter nogal te wensen over.

‘Betrokken’

De Noordwijkse wethouder Roberto ter Hark benadrukte deze week de betrokkenheid van Ted Jansen bij Noordwijk en bij de lokale VVD. Hij noemde hem een man met humor die goed kon luisteren en analyseren; om vervolgens zijn oplossend vermogen te benutten en verbindingen te realiseren. Op basis van die kwaliteiten kreeg Ted Jansen nogal eens het verzoek vanuit Rijk of Provincie om, vooral op het gebied van infrastructuur, als mediator te fungeren. Totdat dit door zijn ziekte niet meer mogelijk bleek.

Donderdag 1 april overleed Ted Jansen in het bijzijn van zijn naasten. Zijn afscheid zal in besloten kring plaats vinden.

Meer berichten