Babyboom na eerste lockdown
Logo denoordwijker.nl
Foto: pr

Babyboom na eerste lockdown

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Zuid-Holland afgelopen december en januari een geboortedaling van 2,1% ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk gezien werden juist meer kinderen geboren (+0,2%). In totaal werden er in twee maanden tijd 6.217 Zuid-Hollandse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

In 26 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal geboortes af. Vooral in Midden-Delfland (-31%), Waddinxveen (-25%) en Zwijndrecht (-25%) was het verschil met een jaar eerder groot. Ook in grote steden Rotterdam (-10,1%) en Den Haag (-3,8%) was sprake van een afname.

Bij vier gemeenten bleef het geboorteniveau gelijk. In Noordwijk nam het aantal geboortes juist het sterkst toe, met 78,4%. Ook in Westvoorne (+50%) en Kaag en Braassem (+42,9%) kwamen meer kinderen ter wereld.

Hoewel het aantal geboortes in Zuid-Holland afnam, was er in veel andere provincies sprake van een geboortestijging. De ‘babyboom’ was het grootst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8%.

Meer berichten