Vlnr: Nick Duindam, Marlou Scholtes en Thomas Steenvoorden. | Foto: Buro Binnen.
Vlnr: Nick Duindam, Marlou Scholtes en Thomas Steenvoorden. | Foto: Buro Binnen.

Creatieve start Stichting KunstZiNN

Algemeen Cultuur

Met de komst van Stichting KunstZiNN (Kunst in De Zilk, Noordwijk, Noordwijkerhout) is de gemeente Noordwijk een culturele organisatie rijker. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Thomas Steenvoorden, Nick Duindam en Marlou Scholtes.

Door Caroline Spaans

Steenvoorden (56): “Pakweg anderhalf jaar geleden ontstond het idee om meer met kunst te doen in ons mooie dorp. Ik was geïnspireerd door fotograaf Saskia van der Linden die met haar foto-expositie Iconische Noordwijkers (met onder meer Jo van der Lippe als Vincent van Gogh en Pieter Vink als Napoleon) zelfs de landelijke pers haalde. Ik heb destijds met haar, wethouder Dennis Salman en enkele Noordwijkse kunstenaars van gedachten gewisseld om kunst meer aandacht te geven.”

Uitstel, geen afstel

“Toen in november 2019 de plannen meer concreet werden, strooide een aantal maanden daarna de coronamaatregelen roet in het eten. We zijn nu een jaar verder en hoewel er nog weinig mag en kan, is Stichting KunstZiNN een feit.” Steenvoorden vormt momenteel het bestuur samen met Nick Duindam (58) en Marlou Scholtes (42).

Faciliterend platform

Hoewel de Stichting KunstZiNN louter een faciliterende rol voor zichzelf ziet, is ze proactief in het promoten van de kunst en beoogt de verbindende factor te zijn tussen kunstenaars, belanghebbende organisaties en de gemeente Noordwijk. Duindam: “Binnen bijvoorbeeld het Sportbedrijf Noordwijk is een tweetal cultuurcoaches actief. Met de inzet van deze coaches brengt Sportbedrijf Noordwijk de inwoners van de gemeente Noordwijk in aanraking met culturele activiteiten. De Cultuurcoaches verbinden mensen en culturele organisaties met elkaar. Zij gaan bijvoorbeeld de wijk in en vragen bewoners wat hun behoefte is op het gebied van kunst. KunstZiNN kan hierbij die faciliterende rol op zich nemen.”

Kunstveiling door de kernen

Het idee is nu ontstaan om een kunstroute te creëren, waarbij de kunstvoorwerpen van kunstenaars in etalages van (leegstaande) winkels en openbare gebouwen tentoon te stellen. Mensen krijgen op deze manier de gelegenheid om coronaproof kunst te bewonderen. Deze locaties zijn dus alleen vanaf de buitenzijde te bekijken, rekening houdend met alle dan geldende coronamaatregelen. Het idee is om de ramen te voorzien van een sticker met een doorkijk. De getoonde kunstwerken zijn ook te zien op de website van KunstZiNN. Kunstenaars kunnen hier gratis meedoen met maximaal drie kunstuitingen. Het is de bedoeling dat de veiling heel 2021 online te zien is.

Scholtes: “We hadden door ons eerdere initiatief al aardig wat contacten verzameld en hebben inmiddels gemerkt dat vanuit Noordwijkerhout veel initiatieven komen en men heel graag wil samenwerken. We hopen met dit initiatief daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Het bestuur laat tot slot weten: “We willen ook proberen een maatschappelijke vertegenwoordiging zijn. We willen kunstenaars helpen die vergeefs met hun ideeën hebben aangeklopt voor steun bij de gemeente. Samen kunnen we kijken naar wat wél mogelijk is!”

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant