Afbeelding
Foto: thv

Verkiezingen

Algemeen Bollenpraat

Na de vele maanden met alleen de corona-deskundigen op de tv, zouden de verkiezingen een welkome afwisseling moeten zijn. Ondanks het feit dat de pandemie nog lang niet voorbij is. Dagen van vier- à vijfduizend besmettingen geven niet al teveel hoop. Het lichtpuntje is dan het steeds naderbij komen van de vaccinatiedatum.

Wat de verkiezingen betreft, is het ondoenlijk om uit de brei van 37 partijen een duidelijke mening te vormen. Ze hebben allemaal wel een issue wat de aandacht trekt. De kunst is om uit te vinden wat ze niet zeggen, of niet kunnen zeggen. Bij latere partij-onderhandelingen gaat alles schuiven. Waar moeten bollenjongens op letten? Duidelijk is er een gevecht om de open ruimte. Natuur is een makkelijk thema om te scoren. Nog meer hooglanders, heckrunderen, herten, ganzen of vossen. Zelfs de wolf heeft zijn plaatsje veroverd.

Dichterbij, in de Bollenstreek, geeft de strijd om de paardenweitjes al aan dat de open grond geliefd is. Met als verborgen agenda dat je er ook op kunt bouwen.

Het modder gooien is begonnen! Ook het wonen is een thema. De roep om betaalbare huisvesting alom. Toch denk ik dat we de tijd van de, gemakkelijk te bouwen, Bogaards-woningen niet terug krijgen. Al die instanties die er zich nu mee bemoeien, waren er toen niet.

Dan de energie-voorziening. Wat te doen, nu kolen en ook aardgas in de ban zijn gedaan. Olie is voorlopig onverslaanbaar. Windmolens en zonneparken rukken onweerstaanbaar op met als achtervang de bio-centrales. Ver weg gekapte bossen vallen niet zo op. Kernenergie wordt bewaard tot na de verkiezingen. Ook de zonneweiden komen er aan.

Er zijn zelfs gekkies die ze in de Bollenstreek willen! Kortom, of er wat te kiezen valt is zeer de vraag. Eerst de derde golf overleven en maar hopen op een snelle prik.

Aad van Ruiten

Uit de krant