De bodes op Koningsdag 2015 met vlnr: René van Houten, Anne Ketelaar, Francien Koppert en Louis vd Berg.| Foto: pr
De bodes op Koningsdag 2015 met vlnr: René van Houten, Anne Ketelaar, Francien Koppert en Louis vd Berg.| Foto: pr

Gemeentebode René van Houten met pensioen

Algemeen

Na een arbeidzaam leven van bijna 50 jaar, trekt gemeentebode René van Houten 11 maart aanstaande voor de laatste keer de deur van het gemeentehuis achter zich dicht. “Ik heb veel hobby’s en genoeg vrijwilligerswerk. Er wordt nu al aan alle kanten aan me getrokken, ha! Maar ik hou de boot nog even af. Eerst maar eens genieten van een rustige zomer!”

Door Caroline Spaans

De rasechte Noortukker kwam 1 januari 2006 in dienst als bode voor de gemeente Noordwijkerhout. Voor René (66) voelde Noordwijkerhout in het algemeen en werken bij de gemeente in het bijzonder, direct als een warm bad.

Niet lullen maar poetsen

“Noordwijkerhout is een heerlijke plek om te werken. Iedereen kent elkaar en die ‘niet lullen maar poetsen’-instelling, daar houd ik van!” Toen hij net aangenomen was, zei zijn vrouw Mariët dat ze toch maar moesten verhuizen. Maar René wilde afwachten of hij het wel naar zijn zin zou hebben. En dat had hij. Toch bleven René en Marriët in Noordwijk wonen waar ze inmiddels een heerlijk appartement hebben met prachtig uitzicht over de voetbalvelden van SJC. Hij en Marriët zijn 46 jaar getrouwd en hebben drie jongens en drie kleinkinderen (5, 3 en bijna 1). Dat wordt extra genieten van de kleinkinderen dus, straks? “Nou, dat deden we al hoor! We hebben één vaste oppasdag op de maandag, en die houden we er lekker in.”

Mensenmens

Sinds januari 2020 werkt hij drie dagen per week. “Sinds de corona-uitbraak is het armoe troef qua activiteiten en reuring op het gemeentehuis natuurlijk. Iedereen werkt thuis, vergaderingen gaan via Zoom en er wordt nog maar mondjesmaat getrouwd met heel kleine gezelschappen. Voor mij als mensenmens een ongezellige bedoening!” Naast bode, verzorgt René ook historische rondwandelingen in Noordwijk Binnen en is gids en klokkenluider in de Oude Jeroen en organisator van de jaarlijkse oldtimer-ritten in het voorjaar. “Ook dat ligt sinds een jaar allemaal stil. En dat is heel jammer.”

Tijdens de sleuteloverdracht van Prins Carnaval sprak hij onlangs het oude college nog: “Ze wilden voor mijn afscheid een foto maken. Het was heel vertrouwd zo met elkaar en tekenend voor Noordwijkerhout. Of je nou bode was, de schoonmaker of de burgemeester: je trekt met z’n allen die kar. En dat geeft oprecht een heel warm gevoel!” Na de fusie vond René het ‘allemaal een stuk formeler’. Naast Wendy Verkleij en waarnemend burgemeester Jon Hermans, diende René het langst onder leeftijdsgenoot Gerrit Goedhart, waaraan hij goede herinneringen heeft.

Vreugde en verdriet

Hoogepunt was het lintje dat hij vorig jaar kreeg opgespeld: “Heel bijzonder en totaal onverwacht! Want normaal gesproken zijn wij daar als bodes natuurlijk achter de schermen actief mee. Nu, door corona, was dat allemaal anders. En helemáál omdat ik zelf een lintje kreeg!” Een van de dieptepunten was de dag dat De Schelft afbrandde. Voor de Noordwijker voelde dit als een intrieste dag, ‘alsof het hart uit Noordwijkerhout werd gerukt’.

René komt nog vaak in Noordwijkerhout. Twee van zijn zoons wonen hier en: “ik voel me hier nog altijd thuis!”

René van Houten
Trots met een Koninklijke Onderscheiding!
René van Houten

Uit de krant