De Noordwijkse Reddingsbrigade viert binnenkort haar honderdjarig bestaan. | Foto: PR
De Noordwijkse Reddingsbrigade viert binnenkort haar honderdjarig bestaan. | Foto: PR

NRB viert honderdjarig jubileum

Algemeen

Op 9 maart viert de Noordwijkse Reddingsbrigade haar 100-jarige jubileum. Gedurende het jubileumjaar zal er op verschillende momenten aandacht worden geschonken aan het jubileum en zal de brigade haar intrek nemen in de nieuwe reddingspost op het strand. Om het jubileumjaar in te luiden zal op dinsdag 9 maart de vlag in de Vuurtoren worden gehesen door de jongste en oudste Noordwijkse lifeguards.

De afgelopen eeuw heeft de Noordwijkse Reddingsbrigade als vereniging haar plaats in de maatschappij dik verdiend. Veel leden uit Noordwijk en omgeving zijn opgeleid van zwemmer tot zwemmend redder en daarna tot lifeguard op het 13 kilometer lange strand van onze mooie badplaats. De reddingsbrigade staat voor veiligheid op zee, strand en in de duinen. Alle vrijwilligers stonden en staan nog steeds paraat om mens en dier in nood te redden.

In de beginjaren richtte de brigade zich enkel op de baders en zwemmers in de zee, tegenwoordig is de Noordwijkse Reddingsbrigade breed en professioneel inzetbaar, met hulpverlening aan watersporters, ruiters en fietsers op en rond het strand. Daarnaast wordt er intensief samengewerkt met de buurbrigades, de KNRM, politie, ambulance en kustwacht via de veiligheidsregio en het landelijk actiecentrum van Reddingsbrigade Nederland.

In het komende strandseizoen zal de reddingsbrigade haar nieuwe multifunctionele reddingspost op het strand in gebruik nemen. In het nieuwe pand is alles onder éen dak ondergebracht. Van een reddingspost, EHBO ruimte tot een onderkomen van het materiaal, trainings- en verenigingsruimte. Deze nieuwe post is essentieel voor het uitvoeren van alle werkzaamheden en taken. Het nieuwe gebouw wordt gedeeld met de ZVN en bevindt zich ter hoogte van afrit 10.

De Noordwijkse Reddingsbrigade heeft vertrouwen in de toekomst en is dankbaar voor de goede samenwerking met, en ondersteuning van, de gemeente Noordwijk. En niet te vergeten de onmisbare steun van donateurs en sponsoren. Wat de vereniging betreft is geen zee te hoog en zijn zij klaar voor de volgende 100 jaar!

Uit de krant