Een nieuw jaar: geloof, hoop en liefde
Logo denoordwijker.nl
Foto:
Pastorale column

Een nieuw jaar: geloof, hoop en liefde

Eén ding is zeker, 2020 zal als een memorabel jaar de geschiedenisboeken ingaan. Ik heb de afgelopen twee weken zelf ervaren dat als je mensen alle goeds voor 2021 toewenst, in die uitwisseling van beste wensen, altijd het woord ‘corona’ valt.

Het afgelopen jaar werd beheerst door het coronavirus. Je kon er niet omheen. Een eerste golf van besmettingen in het voorjaar, daarna leek het even goed te gaan in de zomer, maar naarmate de herfst vorderde werd duidelijk dat er zich een tweede golf ontwikkelde met nog veel meer besmettingen. Het jaar eindigde met een nieuwe lockdown, maar gelukkig ook met een lichtpuntje, het eerste vaccin was goedgekeurd en in sommige landen was de vaccinatie al begonnen. Ondertussen is het vaccineren ook in Nederland begonnen en kunnen we voorzichtig vooruit gaan kijken naar een einde van deze nachtmerrie.

Maar, waarschuwen velen ons, we zijn er nog lang niet. Ons geduld en ons uithoudingsvermogen blijven op de proef gesteld worden. Het oude jaar heeft heel veel van ons gevraagd. Velen zijn door het virus ernstig ziek geweest, mensen hebben dierbaren door het virus verloren, banen kwamen in gevaar, bedrijven hadden en hebben het moeilijk, we zijn voorlopig nog flink beperkt in onze bewegings­vrijheid. Iedereen snakt naar het moment dat mede door de vaccinaties het virus onder controle en uiteindelijke overwonnen is.

Om het nou eens relatief ouderwets te zeggen: we hebben hiervoor geloof, hoop en liefde nodig. Het geloof, de overtuiging dat we met z’n allen samen dit virus de kop kunnen indrukken. Hoop, dat het snel beter zal gaan, dat we naar normaal terug kunnen. En Liefde, heel veel liefde. Liefde die zich uit in het gevoel van verantwoordelijkheid voor onze medemens, als we ons aan de regels houden (anderhalve meter bijvoorbeeld). Liefde die vorm krijgt in de zorg voor en solidariteit met ons kwetsbare medemens. Ik wens u allen geloof, hoop en liefde toe. Blijf ver­trouwen hebben in de toekomst. Ik wens u – mede namens alle pastores - alle goeds toe voor 2021 en vooral: Blijf gezond!

Pastor Jan Lamberts

Meer berichten