Logo denoordwijker.nl
Foto:
Pastorale column

Licht

Op een maandagavond rij ik na een vergadering naar huis. Sinds kerstlampjes met een stekker verkrijgbaar zijn, zie je overal huizen en balkons met priemende lampjes. Hier en daar zie buiten verlichtte kerstbomen met in het midden de vlaggenmast. Een mooi gezicht. En mooi dat veel mensen het blijkbaar fijn vinden om kerst te vieren.

Ik ben ook iemand die Kerstmis een hoogtepunt in het jaar vindt. God durft het aan om mens te worden. Als kind komt Hij mijn leven binnen. Niet groots en met uiterlijk vertoon. Nee klein en kwetsbaar. Hij vraagt mij persoonlijk mijn hart te openen. Hem een plaats te geven in mijn leven. Ook al zet het coronavirus dit jaar alles op z’n kop. Gelukkig is God niet afhankelijk, of de kerkdeuren nu wel of niet open zijn in de kerstnacht. Ja, om het coronavirus buiten de deur en van ons lijf te houden is de herberg op kerstavond gesloten.

Om toch naar kerst toe te leven steek ik vanaf de eerste zondag van de advent een kaars extra aan. Ik hou steeds meer van die vaste rituelen, het geeft mijn leven structuur. Ook om de magie te behouden. Om niet alles kapot te relativeren. Om er wat van te maken. Wat moet je? Nu het coronavirus ons op afstand houdt. De dagen tot kerst worden steeds donkerder, maar elke zondag komt er een brandende kaars bij. Naar het donker toe, zelf steeds meer licht maken. En uiteindelijk is het dan dus Kerstmis. God laat ons niet in de steek. Hij is het licht dat de duisternis verdrijft.

Er komen betere tijden aan, al mogen we, vergeleken bij onze opa’s en oma’s die Kerstmis in de oorlog vierden, natuurlijk helemaal niet klagen. Hoe deden ze dat eigenlijk in de oorlog, kerst vieren? Toch eens navragen. Maar ik ken haast niemand meer die daarover zou kunnen vertellen. Wat zullen ze toen uitgekeken hebben naar betere tijden… Al konden ze toen elkaar wel even vasthouden.

Ik rij op de Herenweg en ik zie vlak boven de horizon de volle maan. Geen kerstverlichting, nee, zelfs geen kaarslicht kan op tegen dit schouwspel. In het donkerste duister dit licht. Ja, ik ga dit jaar nog bewuster kerst vieren dan ooit. Om te bidden en te vieren dat het weer licht zal worden.

Pastoor M.Th.J. Straathof

Meer berichten