Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Sfeer

Algemeen Binder

Het is toch ontzettend wennen. Want ik mis in Noordwijk de echte sfeer die er al was vanaf mijn vroege jeugd. Sinterklaasfeest vieren deden wij nadrukkelijk als gezin. Ook toen intiem zijn een hele andere lading dekte, bleven wij het Sinterklaasvieren beleven als een intiem familiefeest. En dat deden er velen waardoor deze sfeer in het hele dorp herkenbaar was.

Dit jaar lijkt die sfeer er helaas nooit te zijn geweest. Althans zo heb ik het ervaren. Zelfs de door kleuters geknipte, geplakte en gekleurde papieren schoentjes, leken er in de supermarkt minder sfeervol bij te staan.

Op veel plekken probeerde men al ver voor 5 december in de Kerstsfeer te komen. En de kerstbomenverkoop brak al snel in hevigheid los. En helaas ook met Kerstmis zal het allemaal anders zijn. Geen grote feesten in onze 5 sterren hotels, nauwelijks of geen kerstdiners in sfeervolle restaurants. Ook in het dorp ontbreek de uitbundigheid die we gewoon waren en het lijkt erop dat zelfs de Oude Dorpskern zijn pittoreske sfeer aan het verliezen is. Het C-probleem nestelt zich steeds dieper in de samenleving. Terwijl goedwillende en creatieve ondernemers nog proberen om via thuisbezorging van een heus Kerstdiner het toch een beetje bijzonder te laten zijn.

Het C-probleem. Breek me de bek niet open! Want het C-probleem ontneemt ons niet alleen al die bijzondere bijeenkomsten met een eigen sfeer, het zorgt er ook nog eens voor dat de sfeer tussen mensen onderling wordt verpest.

Mensen waarvoor ik voorheen diep respect had, uiten zich soms nu op een manier die ik nauwelijks weet te waarderen. Terwijl onze goedlachse rechtse premier Mark, in een tv-programma door Linda gekoppeld aan linkse maar reislustige Floortje, probeert de sfeer er in te houden, wil een snerpende Lilian Marijnissen het volk er van te overtuigen dat de sfeer pas weer terugkeert als zij in de regering plaats mag nemen.

Pfff, verzucht ik hardop, waarop mijn huisgenoot mij vraagt: ‘Gaat het wel goed met je?’ Haar vrolijke gezicht en de kop dampende warme choco compleet met een stukje banketstaaf wat zij voor mij neerzet, maakt het relativeren direct een stuk gemakkelijker.

‘Sfeer maken doe je zelf’, realiseer ik me en ik neem het kloeke besluit om in ieder geval tot de jaarwisseling eigen regie te houden op de sfeer. Ik zal hoog inzettend op mijn door velen gewaardeerde, betoverende glimlach. Zelfs bij het aanschouwen en aanhoren van de laatste digitale raadsvergadering van 2020. Ook bij de maandelijkse digitale gemeentelijke persbijeenkomst. En zeker ook bij de vaak azijnzure commentaren op de sociale media.

Ik ga in goede sfeer de laatste weken van het jaar beleven. Door alles waar ik zelf niets aan kan veranderen simpelweg vrolijk te accepteren. ‘Als je tevreden bent kan zelfs een scheet lekker ruiken’, hield een voormalig burgemeester mij ooit eens voor. En tevreden ben ik. Dus nu ook het C-probleem glimlachend en in kerstsfeer beleven.

Uit de krant