Logo denoordwijker.nl
Foto:
Kort nieuws

Amnesty vraagt iedereen te schrijven tegen onrecht

Jaarlijks worden er wereldwijd rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. In heel Nederland doen mensen mee aan de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven.

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Help mee om alle aanklachten tegen hen te laten vallen.


Schrijven tijdens corona

Een schrijfactie organiseren is niet moeilijk. Iedereen kan zelf een gratis thuispakket bestellen met 10 voorbeeldbrieven met instructie over de verzending via www.amnesty.nl/organiseren/tips-materialen#section-6 en veilig thuis in kleine kring brieven schrijven. Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Dus bestel vandaag nog uw schrijfpakket! U kunt tot eind december brieven schrijven en versturen.

Meer berichten