Logo denoordwijker.nl
<p>Jongeren kunnen vanaf volgend jaar een Maatschappelijke diensttijd vervullen. | Foto: Marieke Duijsters Fotografie</p>

Jongeren kunnen vanaf volgend jaar een Maatschappelijke diensttijd vervullen. | Foto: Marieke Duijsters Fotografie

(Foto: )

Maatschappelijke Diensttijd in de Duin- & Bollenstreek

Op een innovatieve manier ontdekken wat je wilt worden. In 2021 start Welzijnskwartier met een aantrekkelijk programma voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar om te onderzoeken waar ze goed in zijn en waar ze verder in willen groeien. De gezamenlijke gemeentes in de Duin & Bollenstreek investeren samen met Welzijnskwartier en partners de komende twee jaar € 350.000 in de toekomst van jongeren. Dit gebeurt via het landelijke project Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Tijdens het MDT-traject gaan jongeren 1 dagdeel per week op ontdekkingstocht bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Tijdens deze reis ervaren ze hun talenten én doen ze iets terug voor de maatschappij. De eerste jongeren starten hun MDT-traject in januari 2021.

Sommige jongeren weten precies wat ze later willen worden. Anderen hebben geen idee en weten ook niet waar ze hun zoektocht moeten beginnen. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Speciaal voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar is het dé kans om te ontdekken wat hun talenten zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en te ervaren hoe leuk het is om iets voor de samenleving te doen. Het MDT-traject past perfect bij de idealen van de nieuwe generaties Z en Alpha. Gedurende 6 maanden gaan jongeren aan de slag met hun project.

Ervaring voor het leven

Het MDT-traject start met een skillstraining en een matchingsevent om te kijken bij welke deelnemende organisatie de jongeren passen. In het zes maanden durende traject vullen de jongeren vervolgens hun ‘rugzak’ met kennis en vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Maandelijks is er een groepsbijeenkomst waarin ervaringen worden gedeeld. Indien nodig is individuele coaching beschikbaar. De ontdekkingstocht wordt feestelijk afgesloten met het landelijk erkend MDT-certificaat. Het project duurt 2 jaar en kost € 350.000. Dit bedrag wordt gefinancierd door ZonMw, betrokken gemeentes en Welzijnskwartier.

Welzijnskwartier, gemeente Katwijk, gemeente HLT (Hillegom, Lisse, Teylingen) en gemeente Noordwijk slaan samen met partners Welzijn Noordwijk, Welzijn Teylingen en WelzijnsKompas de komende twee jaar de handen ineen om een mooi MDT-programma op te zetten voor de gehele Duin- en Bollenstreek. Een programma dat zo breed gedragen wordt, zorgt voor veel slagkracht. Ook valt het MDT-traject volledig binnen de Maatschappelijke Agenda van de gemeente Katwijk. Met het MDT-traject krijgt het vrijwilligerswerk onder jongeren een structurele en effectieve aanpak. In de regio wonen 35.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar.

Wie doen er mee?

Naast sociaal werkers die gespecialiseerd zijn in jongeren en een actieve denktank vanuit de jongeren zelf, is er een flinke lijst van publieke en private organisaties die interessante vrijwilligersplaatsen aanbieden. Denk hierbij aan organisaties als: Katwijkse Reddingsbrigade, YMCA, s’ Heerenloo, het Smalspoormuseum Valkenburg, Noordzee Festival, de Dierenweide, en Stichting Katwijkse Activiteiten.

Aanmelden

Ben je tussen de 14 en 27 jaar? Dan zoeken we jou voor het MDT-traject. Een kwart van de trajecten is gereserveerd voor jongeren zonder zinvolle dagbesteding. Daarnaast zoekt het project nog ambitieuze jongeren die in de Raad van Advies (denktank) willen plaatsnemen. Uiteraard is er ook nog ruimte voor maatschappelijke organisaties die ons ‘goud van de toekomst’ een stap verder willen brengen. Kijk op www.welzijnskwartier.nl/MDT

Meer berichten