Afbeelding

Architect Jesse in Noordwijk

Algemeen Van Dam tot Wurft

Eind 19e eeuw begon Noordwijk aan Zee zich behoorlijk tot badplaats te ontwikkelen. Verschillende pensions, hotels en zomerhuizen kwamen tot stand. Maar voordat deze ontwikkeling plaats kon vinden moesten er eerst de nodige ontwerpen op tekening gezet worden. Dit was het werk van de architect. Een van deze architecten was H.J. Jesse, die heel wat ontwerpen op zijn naam had staan. 

Toch is zijn naam in Noordwijk nauwelijks bekend, terwijl hij toch de nodige beeldbepalende panden heeft voortgebracht. Wie was deze Hendrik Jesse? Hendrik Jesse werd op 10 juli 1860 in Zaltbommel geboren als zoon van een apotheker. Zijn ouderlijk huis heeft hij tot in alle details beschreven en het is daarom niet verwonderlijk, dat hij zich later tot een van de meest toonaangevende architecten heeft ontwikkeld. Hij volgde de driejarige H.B.S. Hierna werd zijn wens om architect te worden steeds sterker. In Zaltbommel waren voor een verdere opleiding in deze richting geen mogelijkheden. Daarom verhuisde hij naar Leiden, waar hij na enige tijd zijn intrek kon nemen bij zijn grootmoeder, die in Leiden woonde. Hij kwam hier in dienst bij de timmerman/architect W. Kok op de Pieterskerkgracht. Daarnaast volgde hij avondlessen bij de avondtekenschool M.S.G.

Na het voltooien van deze studie ging hij voor twee jaar naar Amsterdam, waar hij kwam te werken bij het gerenommeerde architectenbureau G.B. Salm. Teruggekeerd in Leiden ging hij studeren aan de Polytechnische School in Delft (later de Technische Hogeschool). In deze periode keerden ook zijn ouders terug naar Leiden, waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. In 1883 werd een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een nieuwe Nederlands hervormde Kerk in Katwijk. Jesse maakte een ontwerp, dat werd bekroond. Dit was de start voor een veelbelovende carrière. Jesse ontwierp in verschillende stijlen. Aanvankelijk in een neoklassieke stijl, rond de eeuwwisseling meer in de art nouveaux of jugendstilstijl. Later ontwikkelde hij eigen kenmerken en kregen zijn ontwerpen meer een zakelijk karakter. In Noordwijk heeft hij ook een aantal bekende bouwwerken op zijn naam staan, zoals Pension Noordzee (later Mercure Hotel) aan de Noordboulevard, landhuis Marezathe (later Hotel De Edelman) aan de Astridboulevard en Café De Punt bij de hoek Huis ter Duinstraat/Hoofdstraat.

Helaas bestaan vele bouwwerken van hem niet meer zoals Villa Hoogduin aan de Erasmusweg, Villa Desirée aan de Astridboulevard, Pension Sole Mio aan de Rembrandtweg, Villa Zeewijk aan de Noordboulevard en Landhuis Duna aan de Huis ter Duinstraat. In tegenstelling tot bij voorbeeld Leiden, Oegstgeest en Katwijk is men hier in Noordwijk bepaald niet zuinig met de scheppingen van Jesse omgegaan en is verreweg het meeste van hem hier verdwenen. Dat de ontwerpen van Jesse bijzonder waren getuigt o.a. Café De Punt aan het begin van de Hoofdstraat/hoek Huis ter Duinstraat. Dit hoekpand werd in 1911 oorspronkelijk gebouwd als drogisterij in opdracht van Gerard Duyster, die deze drogisterij heeft beheerd tot omstreeks 1931. Daarna verhuisde hij naar de Voorstraat. Daarop kwam Hendrik Valentgoed, die er tot de oorlog een bazar inrichtte. Na de oorlog kwam Koelewijn, die er hier zijn vermaarde ijssalon opende. Thans is er een café gevestigd. Het karakteristieke uiterlijk van dit pand is gelukkig nagenoeg ongewijzigd gebleven en geldt zeker als een bijzondere blikvanger aan het begin van de Hoofdstraat.

Openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.30 tot 14.00 uur, zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Zie info op www.museumnoordwijk.nl telefoon 071-361788.

Afbeelding

Uit de krant