Peter van Bockhove: 'Vanaf nu normaal doen en normale gesprekken met elkaar voeren.’  | Foto:WS
Peter van Bockhove: 'Vanaf nu normaal doen en normale gesprekken met elkaar voeren.’ | Foto:WS

‘Staakt het vuren!’

Algemeen Politiek

De huidige politieke tweestrijd om Bronsgeest dateert uit de vorige bestuurlijke periode van de voormalige gemeente Noordwijk. De keuze om de eerste klas bollengrond en de fraaie bloemrijke entree van Noordwijk wel of niet op te offeren aan woningbouw.

De vorige raadsperiode was er een meerderheid in de raad die voorstanders was van volbouwen van Bronsgeest. Maar besluiten vielen er niet. Peter van Bockhove (LSN) stelde nu vast dat er in die periode door PvdA, PUUR, D66, GL en LSN veel te weinig daadkracht werd getoond. Tot er de verkiezingsnederlaag kwam. Want direct daarna zag men de bui al hangen en loodste men in de laatste maand nog even snel een bestemmingsplan voor Bronsgeest door de raad.

Maar binnen de nieuwe coalitie werd er al snel genuanceerder gedacht over het bebouwen van de hoogwaardige bollengrond. CDA en VVD vertaalden hun verkiezingswinst naar een uitgesproken wens van de Noordwijkers tot beperkt bouwen in Bronsgeest.

De politieke strijd die nadien ontstond zorgde voor veel tegenstellingen. In de raadsvergadering van 29 september leek Van Bockhove mogelijk toch overstag te willen gaan. Nadat hij uitsprak dat zijn partij sympathie had voor een door D66 in te dienen motie. Deze week bleek dat Lijst Salman bepaald niet tot totaal andere gedachten was gekomen. Allereerst trok Van Bockhove het boetekleed aan door te stellen dat de nu rebellerende partijen er in de vorige periode, samen met Lijst Salman, niet hard genoeg aan hadden getrokken.

Staakt het vuren

Hij bood excuses aan en kwam met een bijzondere oproep. ‘Staakt het vuren. Stop met deze belachelijke aanvallen op elkaar. Het gaat niet meer om het gelijk, het gaat nu om de woningbouw. Mijn oproep is om vanaf nu normaal te gaan doen en normale gesprekken met elkaar te voeren.’

Toen de voorzitter zichtbaar tevreden concludeerde dat Lijst Salman het voortouw zal nemen om als politiek met elkaar over dit onderwerp in gesprek te gaan werd dit door Peter van Bockhove direct bevestigd.

Het is nu afwachten of dit wel tot het roken van de vredespijp gaat leiden.

Uit de krant