Afbeelding

Digitaal vergaderen

Algemeen Binder

Het vergaderen blijft tobben in coronatijd. Het gebruik van de digitale mogelijkheden mag dan wat soelaas bieden, van een optimale situatie is geen sprake. De laatste raadsvergadering heb ik heel bewust compleet gevolgd. Vervolgens deed ik dit een dag later nog eens. Daarbij vielen mij tal van bijzonderheden op. Het meest opvallende was de amateuristische omstandigheden.

We moeten het als toeschouwers doen met een scherm vol vierkantjes met daarin een soort pasfotootjes en enkele zwarte vlakjes. De zwarte vlakjes horen bij raadsleden die problemen hebben met de techniek. De pasfotootjes zijn in werkelijkheid bewegende beelden van de raadsleden die geacht worden te luisteren. Indien er iemand aan het woord is komt er bovendien een prominenter beeld bovenaan het scherm. De voorzitter komt gebruikelijk in beeld met op de achtergrond 2 wat slordige opgestelde rolposters met het gemeentelijk logo. De achtergronden bij de diverse raadsleden is soms vermakelijk en verraadt veel van de privéomstandigheden. De een zien we in beeld met op de achtergrond een recreatiekamer compleet met een heuse biljarttafel. Een ander blijkt, gezien het slordig opgemaakte bed, naar de slaapkamer te zijn gecommandeerd. Terwijl weer een ander kennelijk in het trappenhuis bivakkeert. Soms herkennen we de hand van een binnenhuisarchitect. Vaker een veel soberdere doe-het-zelf-inrichting.

Nadat ik deze beelden tot me had laten doordringen besloot ik de raadsvergadering nu een keer alleen met geluid af te spelen. Ik kan zeggen dat dit weer een geheel andere ervaring opleverde. En daarna vroeg ik me af of dit niet beter kan. Misschien dat voormalig politicus ‘Dirk Geluid’ hier een efficiënte adviserende rol kan spelen. Een paar kleine tips zullen naar mijn ervaring al wonderen kunnen verrichten.

Zoals bekend schuwt de ambtelijke top het inhuren van dure professionals bepaald niet. Voor het meest simpele gemeentelijke evenementje wordt een projectleider aangesteld en komen er (naast een cateraar) professionals voor licht en geluid. Maar bij de raadsvergadering ontbreekt elke professionele inbreng met regie over beeld en geluid. Hierbij blijkt men maar wat aan te klooien. En vaak schalt het wanhopig en heel hol door de speakers: ‘Voorzitter, hoort u mij? ‘ Of: ‘Ben ik nu in beeld?’.

Let wel, en ik herhaal, ik heb in dit verband geen enkele kritiek op de raadsleden of de voorzitter. De laatstgenoemde probeert er duidelijk echt nog wat van te maken. Hen allen treft geen blaam. Maar onze leidinggevende ambtelijke top verdient wel deze tik op de vingers. Het moet echt beter. Professionals moeten de raadsleden van duidelijk advies dienen, zodat Noordwijk met beeld en geluid een raadsvergadering kan presenteren waarvoor een internationaal kuuroord zich niet hoeft te schamen. Half werk is geen optie. En anders, net als op vele plekken elders, waaronder Katwijk, binnen de geldende regels maar weer fysiek vergaderen.

Uit de krant