Afbeelding

Allerheiligen, Allerzielen… Advent

Algemeen Pastorale column

1 en 2 november zijn belangrijke rooms-katholieke feestdagen. Op 1 november vieren we Allerheiligen, dat wil zeggen dat op die dag oorspronkelijk alle martelaren van de kerk werden herdacht. Op 2 november gedenken we in de kerken onze dierbaren die in het afgelopen jaar zijn overleden en al diegenen die ons eerder zijn voorgegaan in de dood.

Vooral Allerzielen is voor heel veel mensen een belangrijke dag hun hun geloofsbeleving. Je gaat dan naar de kerk om even stil te staan bij de dierbaren die je bent kwijtgeraakt. Je bezoekt het graf of de urnenmuur, brengt bloemen, zet een lichtje bij het graf of bij de urn. Al deze blijken van liefde over de grenzen van de dood heen, zijn dit jaar helaas gebonden aan verregaande beperkingen door het coronavirus.

Nu de tweede golf besmettingen hard toeslaat, het aantal mensen in de kerk tot 30 is beperkt, hebben heel veel parochies besloten om geen kerkdiensten te houden. Ook de parochie van St. Maarten heeft gekozen voor de een digitale viering vanuit de St. Matthiaskerk in Warmond. Het doet pijn om zo’n rigoureus besluit te moeten nemen, maar het kan gewoon niet anders.

Gelukkig blijft de centrale gedachte van de Allerzielenviering overeind, nl. dat de namen van hen die in het afgelopen jaar zijn overleden stuk voor stuk met eerbied worden genoemd. Alle andere overledenen worden herdacht in de weekendvieringen van diverse kerken.

De vraag die heel veel mensen nu al bezig houdt, mij trouwens ook, is wat er met Kerstmis wel en niet mogelijk is. Daar is op dit moment geen zinnig woord over te zeggen. De voorbe­reidingen voor het kerstfeest gaan wel door. Ik hoorde vandaag op de radio dat er nu al kerstbomen worden verkocht en opgezet bij mensen thuis. Ik vind dat prima, want in deze barre tijden moet je ergens warmte en sfeer kweken, je geborgen voelen. Waar kan dat beter dan in je eigen huis. In het weekend van 28-29 november begint de Advent. In de Advent bereiden we ons voor op Kerstmis.

Via het netwerk voor zingeving en levenskunst Palliam kunt u digitaal deelnemen aan de Ignatiaanse Adventsretraite van de paters Jezuïeten als voorbereiding op weg naar de Kerst. Voor meer info: www.palliam.nl

Gods zegen en blijf gezond!

Pastor Jan Lamberts

Uit de krant