Afbeelding

Verjongingskuur

Algemeen Duinenpraat

Het is een grijze, rustige herfstdag vandaag in de duinen. Het is oktober, en de vogeltrek is helemaal losgebarsten. Boven mijn hoofd vliegen koperwieken massaal naar het zuiden. Deze lijsters uit het noorden hebben er al een lange reis op zitten en trekken vaak nog veel verder. Plots laat een overvliegende groep zich vallen en verdwijnt in de bosjes. De oorzaak laat zich al gauw zien. Een passerende sperwer jaagt de lijsters de stuipen op het lijf. Als ik even verder fiets hoor ik totaal andere geluiden. Een trekker rijdt door de duinen, volgeladen met schelpen.

Deze schelpen zijn op weg naar een nieuwe bestemming. Zij gaan ervoor zorgen dat de duinen voor iedereen toegankelijk blijven. Al sinds jaar en dag worden schelpen hier gebruikt voor de aanleg van de wandelpaden. Deze paden kunnen regelmatig een opknapbeurt gebruiken. Door de hoogteverschillen in het gebied, in combinatie met hevige regenval, ontstaan er gaten in de paden. Ook komt het regelmatig voor dat paden door het zand overstuiven. Een verjongingskuur is op zijn tijd dan ook geen overbodige luxe. Zo kan iedereen weer op en top genieten van onze prachtige duinen.

Even verderop is men bezig met een andere verjongingskuur. Hier worden natte duinvalleien gemaaid. Langs de oever van een plas liggen grote stapels riet. Dit is verzameld door maaimachines, zelfs maaiboten worden ingezet. Waar is dat allemaal voor nodig?, vraagt u zich misschien af. Dit maaien gebeurt jaarlijks. In deze natte duinvalleien groeien namelijk vaak bijzondere planten, die alleen voorkomen op dit soort plekken.

Wanneer deze valleien teveel dichtgroeien worden die bijzondere planten verdrongen. Algemenere soorten zullen het winnen en juist de unieke soorten die horen bij natte duinvalleien zullen dan verdwijnen. Er is voor Staatsbosbeheer dus genoeg werk aan de winkel. En onze inspanning loont. Op diverse plekken zijn bijzondere planten als parnassia en verschillende soorten orchideeën teruggekomen.

Schrik dus niet wanneer u de komende tijd in de duinen machines tegenkomt. Het is misschien niet zo’n fraai gezicht, maar gelukkig is het maar tijdelijk. Het doel is dat de duinen er stukje bij beetje mooier van worden en dat u van dit mooie landschap kunt blijven genieten.

Uit de krant