Afbeelding
Foto: Shutterstock

GGD waarschuwt voor commerciële coronatesten

Algemeen

Steeds meer bedrijven bieden coronatesten aan. U kunt tegen betaling testen met de belofte dat de uitslag dezelfde dag volgt. Deze bedrijven doen dit om winst te maken. Als u positief test, wordt u doorgestuurd naar de GGD. Dit omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. In veel gevallen accepteert de GGD de uitslag van een deze commerciële coronatest niet. Wij vragen u dan opnieuw te testen in onze teststraat. Waarom is dat?

Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie. Het RIVM houdt een lijst bij van deze goedgekeurde laboratoria. Een lijst van deze laboratoria is te vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend

Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet te vertrouwen. Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd. 

Als u bij zo’n bedrijf positief test op corona, accepteren wij de testuitslag niet. Wij vragen u dan opnieuw te testen, maar dit keer met een PCR-test in onze teststraat. U bent dan uw tijd en uw geld dat u aan het bedrijf betaalt heeft kwijt.

Als u negatief test, zegt die uitslag niets omdat de test onbetrouwbaar is. U moet dan toch thuisblijven en u opnieuw laten testen.

Testen die de GGD wel accepteert
Volgens de GGD is een corona patiënt: elke persoon bij wie door middel van gevalideerde PCR of andere nucleïnezuuramplificatietest of een in Nederland gevalideerde antigeensneltest een infectie met SARS-CoV-2 is vastgesteld.

Kortom: als een bedrijf met een goedgekeurde test en een geaccrediteerd laboratorium werkt, accepteert de GGD de uitslag wel. Controleer daarom dus goed of het bedrijf waar u een corona test wilt kopen hiermee werkt. Zo komt u niet voor verrassingen of onnodige kosten te staan.

Uit de krant