Logo denoordwijker.nl
Foto: thv
Bollenpraat

De overkant

Wie kijkt er niet eens over de schutting in de tuin van de buurman, in de winkel van de collega, of, wat kwekers zeker doen, naar de bollen aan de overkant van de sloot. Niet zelden bekruipt je dan het gevoel van: doe ik het wel goed?

De Engelsen hebben er een heel goed spreekwoord voor: het gras is altijd groener aan de overkant. Natuurlijk is dat niet immer zo. Meestal wel voor de duizenden toeristen die in het voorjaar naar de Bollenstreek komen. Vergeleken met hun land, is die jaarlijkse kleurenexplosie hier ongekend. Moeten we nu zo zuinig wezen op dit fenomeen? Van alle kanten wordt er getornd aan het belang van de Bollenstreek. Kwekers staan er ambivalent in. Opeens kan hun stukje land “warme grond” worden. Kassa! Zo las ik deze week dat het laatste veld langs de Gooweg-laag ook bebouwd gaat worden. Zo gaat ook hier weer op: om der wille van de smeer, likt de kat de kandelaer! De GOM vaart er wel bij.

Nu ga ik mijn verhaaltje nóg meer politiek maken: in de Bollenstreekgemeenten werd steeds uiterst zorgvuldig omgesprongen met het wel of niet bouwen op bollenland. U herinnert u zich vast wel de discussie in Hillegom. Projectontwikkelaars keken begeerlijk naar het land tussen het station en het dorp. Prima zandje en geen obstakels. Hillegom moest toch maar de andere kant op. Dat was wel apegrond, maar alla! Noordwijkerhout had het geluk dat het Bavoterrein leeg kwam. Je kon er meteen op bouwen. Na wat gesteggel of het 400 of 700 woningen moesten worden, zijn het er uiteindelijk toch 700 geworden. Bravo! In De Zilk lijkt het ook voorspoedig te gaan. Nu Noordwijk: daar is besloten om op Offem-Zuid te gaan bouwen. Je kon er Bronsgeest mee sparen en het was toch slechte grond.

In Voorhout bijna dezelfde argumenten. Er werd zelfs een compleet nieuwe weg aangelegd langs de Leidse Vaart. Ook de spoortunnel ligt er al. Nu in het nieuwe Noordwijk de woningnood zo hoog is en zelfs de annexatie van Noordwijkerhout geen soelaas meer biedt, lijkt het opportuun om eens aan de overkant van de Vaart te kijken. De provincie nodigt er zelfs toe uit!

Aad van Ruiten

Meer berichten