Logo denoordwijker.nl
Foto:
Pastorale column

CU!

In heel veel kerken zie je wanneer je omhoog kijkt in de gewelven vaak een oog geschilderd. Het is het alziend oog van God dat focust op onze mindere kantjes. 


Wanneer je als mens op je vingers gekeken wordt als je aan het werk bent dan voelt dat niet prettig. Ik heb dat gevoel ook met dat alziend oog van God. Het staat voor mij voor een sterk oordelende God, bij wie je geen fouten mag maken. Veel mensen leven ook vandaag de dag nog met een beeld van God wat oordelend is. Heb ik wel goed geleefd, mag ik dat wel denken? Gelukkig wordt deze God tegenwoordig niet meer zo erg verkondigd, maar dat nog steeds mensen een angstig geloof hebben dat is een feit.

Nu we met zijn allen in de tweede golf van het coronavirus terecht gekomen zijn hebben wij mensen juist de behoefte aan een God bij wie wij kunnen schuilen. Een God die met liefdevolle en beschermende ogen naar ons kijkt. Natuurlijk zijn er krachten die zeggen dat dit virus van God komt dat het een straf is, maar om eerlijk te zijn, dat vind ik onzin en in onzin geloof ik niet.

Wanneer ik er trouwens zo eens wat dieper over nadenk geloof eigenlijk meer in een God die met ogen van verlangen naar ons kijkt. Een beetje zo net als een jongen naar een meisje kan kijken of andersom. Met ogen vol vuur en passie. Weleens over nagedacht? Dat God eigenlijk niets liever wil dan in relatie met ons treden en dan niet eentje van suf op de bank zitten (kan heel fijn zijn hoor)

Nee, gewoon een vette stormachtige relatie waar de vonken vanaf vliegen. Volgens mij hebben mensen daar behoefte aan in deze sombere tijd en volgens mij wil God niets liever. U merkt wel ik denk een beetje out of the box en tegelijk sta ik volledig in mijn traditie.

Kijken met andere ogen is het eigenlijk. En dat is ook wat Palliam probeert, u te laten kijken met andere ogen. In bijvoorbeeld een P-eye. Kijkt u maar eens wat dat is op: www.palliam.nl

CU there!

Diaken Bertijn

Meer berichten