Logo denoordwijker.nl
<p>Vorige week woensdag kreeg Noordwijk officieel het predicaat &#39;Heilzame Zeebadplaats&#39;. | Foto: Hielco Kuipers</p>

Vorige week woensdag kreeg Noordwijk officieel het predicaat 'Heilzame Zeebadplaats'. | Foto: Hielco Kuipers

(Foto: )

Heilzame zeebadplaats

Er is vier jaar hard aan gewerkt om de status van kuuroord te verwerven. Nadat in maart van dit jaar deze toekenning door de European Spas Association ESPA een feit was, werd de officiële overhandiging van het Certificaat verschoven naar woensdag 7 oktober in de Oude Jeroenskerk. Maximaal 30 personen woonden op gepaste afstand de plechtige bijeenkomst bij.

Door Ina Verblaauw

Eerste spreker was de Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Hij noemde het een enorme kans voor Noordwijk om in het waterrijke Zuid-Holland de titel Bad Noordwijk te hebben verworden. “Mijn hartelijke felicitaties aan iedereen die zich heeft ingespannen om deze status te bereiken. Noordwijk kan zich nu nog meer onderscheiden ten opzichte van de andere badplaatsen. Deze erkenning is een kantelpunt voor de kwaliteit van Noordwijk”.

Via een videoverbinding gaf vicepresident van de ESPA, mevrouw Janka Zalesakova vanuit Bratislava een toelichting op de werking van de Thalasso (= grieks voor zee) therapie die ook in Noordwijk kan worden gevolgd. “Het gevolg van de huidige pandemie is dat steeds meer mensen gezonder willen gaan leven en er medisch toerisme ontstaat die helpt bij de opbouw van een betere weerstand”.

Aanjager

Wethouder Roberto ter Hark gaf een profielschets wat Noordwijk allemaal te bieden heeft: gastvrije winkels en hotels, fiets- en wandelroutes, sportaccommodaties, de kruidenteelt en als belangrijkste aspect de zee. “Het predicaat is een aanjager voor Noordwijk en de wijde omgeving; niet alleen voor het toerisme, maar ook voor het welzijn en is voor ons allemaal: inwoners, ondernemers en vrijwilligers. We gaan bouwen aan het persoonlijke geluk en dat van anderen”. In een filmpje sprak Burgemeester Wendy Verkleij over Noordwijk als een belangrijk gezondheidscentrum voor de toekomst. “Noordwijk Een Verademing”.

Groeimarkt

Voormalig voorzitter VNO-NCV en Noordwijker Hans de Boer schetste de economische effecten die de kuuroordstatus zal gaan bieden. “Noordwijk heeft ongeveer één miljoen overnachtingen per jaar. Kuurtoeristen komen straks het hele jaar door, waardoor het seizoen langer wordt en zij meer besteden. Daarbij is de wellnessmarkt een enorme groeimarkt en zal zeker banen opleveren. Er komt een groei in kwaliteit en kwantiteit, niet alleen voor Noordwijk, maar voor heel Zuid-Holland”.

Door de huidige reisbeperkingen kon Thierry Dubois, president ESPA, niet aanwezig zijn, maar bracht via een video beeld naast zijn felicitaties ook een uitleg over ESPA en de zorgvuldigheid waarop een toekenning tot stand wordt gebracht. Burgemeester Verkley ontving het certificaat uit handen van Marlies Sobczak en riep een ieder op: “nu moeten we het samen gaan doen. Schouder aan schouder”.

Kuuroord is de overkoepelende verzamelnaam. Noordwijk valt onder de categorie “heilzame badplaats”. Het zeewater bevat elementen als zeezout aerosolen die een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen. Het baden in zee zorgt o.a. voor een lagere bloeddruk en helpt bij reumatische klachten. Noordwijk heeft een unieke ligging te midden van bossen, duinen, strand en zee en heeft een rijke kruidenhistorie. Een goede samenwerking tussen Noordwijk Marketing, de gemeente, de horeca en de retail is daarbij een vereiste.

Meer berichten