Afbeelding

Leer te klagen!

Algemeen Pastorale column Pastorale column

Vaak gehoord: “Hoe gaat het?” “Ja, goed” of “Ik mag niet klagen.” Minder vaak gehoord: “Hoe gaat het?” “Slecht.”

Begrijpelijk, want om nu iedere kennis of bekende met je sores en problemen lastig te vallen. Toch is er soms reden om te klagen. Niet om te zeuren. Dat is iets anders. Zeuren is vervelend over hetzelfde onderwerp blijven praten. Klagen is het uiten van ontevredenheid, droefheid of pijn. Klagen kan zeuren worden: als je steeds op een vervelende manier over hetzelfde blijft klagen. Maar dat hoeft het niet te zijn.

Klagen is ook niet altijd zielig doen. Het is gewoon jezelf uiten. Belangrijk volgens psychologen, want klagen lucht op. Misschien moeten wij juist ook in deze tijden van crisis leren om te klagen? Maar dan natuurlijk wel op een goede manier.

Als je dat ergens kunt leren, dan wel vanuit de Bijbel. Uit de Bijbel? Ja! In het boek van de Psalmen schijnt ongeveer één derde van die liederen een klaaglied te zijn! Best veel.

Het unieke van de Psalmen is dat de dichters van deze liederen klagen bij God. Nu geloof ik dat die liederen ingegeven zijn door de Heilige Geest. Diezelfde Geest heeft de Kerk geleid om die liederen op te nemen in de verzameling boeken die wij Bijbel noemen.

Door deze liederen op te nemen in Zijn boek geeft God aan dat Hij het goed vindt als wij bij Hem komen klagen. Dat vind ik een wonder. We kunnen bij God terecht als we blij en dankbaar zijn, ook als we ons beroerd of ellendig voelen.

(Het is soms wonderlijk hoeveel mensen die helemaal niet in God geloven over Hem weten te vertellen. Pas wist Youp van ’t Hek nog precies te vertellen waar God Zich wel en niet mee bezig houdt.)

In Psalm 147 staat dat God zelfs de jonge raven hoort als ze roepen. Hebt u wel eens jonge raven horen roepen? Dat is niet echt het mooiste geluid wat er is. Als God jonge raven hoort, hoort Hij u zeker!

Leer te klagen! Vertel God wat er gebeurt in uw leven, vertel Hem over uw wat uw bezig houdt, ook over uw lijden. Zeg eerlijk tegen Hem wat in je binnenste leeft.

Dat wil niet zeggen dat God altijd al onze problemen oplost. Soms kun je jezelf zelfs door God verlaten voelen. Jezus Zelf, Gods eigen Zoon, heeft geklaagd aan het kruis: “Waarom verlaat U Mij?” Daar verdiende Hij de oplossing van ons belangrijkste probleem: de vergeving van zonde. Leer te klagen. Leer ook klagen over je zonden, zodat je Jezus nodig krijgt.

Laat Eén u sterkte geven, Ga tot de Middelaar!

Ds. J.A.J. Pater,
Ichthuswijk

Uit de krant