Afbeelding

Akkoord voor woningbouw Julianahofje

Algemeen Politiek

Gemeenteraadvoorzitter Wendy Verkleij blijkt gezegend met engelengeduld. Dat werd duidelijk tijdens de in de vroege morgen van woensdag afgewerkte raadsvergadering van dinsdag. Vriendelijk, begripvol en geduldig gaf zij de raadsleden, ook na middernacht, alle nodige ruimte zich te laten gelden.

Ondanks dat er en fysiek raadsvergadering was aangekondigd was er door nieuwe coronaregels, toch weer een digitale bijeenkomst. Met een lange lijst van agendapunten met als belangrijk heet hangijzer het Julianahofje.

Geen reden om bestemmingsplan aan te passen

Er was vanuit de politiek al snel veel kritiek en er werd nadrukkelijk aandacht besteed aan burgerparticipatie, mogelijk meer betaald parkeren in de kern, verkeerscirculatieplan en dergelijke.

Maar het uiteindelijk raadsbesluit was simpel en duidelijk. De gemeenteraad is van mening dat het college terecht heeft geconcludeerd dat alle bijna 100 inspraakreacties van omwonenden en belanghebbenden, geen reden geven om het bestemmingsplan Julianahofje aan te passen.

Voor mensen die de politiek volgen een te voorspellen beslissing na de reactie van wethouder Alkemade in het speciaal ingelaste Rondetafelgesprek. Waar gezegd werd dat aan alle wettelijke voorwaarden was voldaan. Voor de omwonenden toch een tegenvaller. Zij moesten het doen met de beperkte toezegging dat er nog eens een keer gaat worden gekeken naar de verkeersafwikkelingen in het gebied. Maar de politiek koos nadrukkelijk voor het snel realiseren van de 13 sociale huurwoningen. En om dit betaalbaar te maken de ruimte om 4 of 6 vrije sector woningen toe te voegen. De troostprijs voor belanghebbende is dat er nog een keer de kans komt om bij de ter visielegging zienswijzen in te dienen. Teleurgestelde belanghebbenden kondigde direct al een gang naar de Raad van State aan.

Het interpellatiedebat dat door Teatske Visser(PUUR) werd aangevraagd maakte opnieuw duidelijk dat de communicatie tussen inwoners en de gemeente Noordwijk en in feite het college nog steeds verbetering behoeft. Want zoals zo vaak communiceren bewoners en ambtenaren, de goede wil van de gemeenteraad ten spijt, in een volledig andere taal vanuit een volledig andere wereld.

‘Politiek is geen theater’

De aanleiding was communicatie over snippergroen aan de Zonnekant. En het ging de fractie van PUUR erom of wethouder Sjaak van de Berg wel of niet zou hebben gezegd terug te bellen naar een bezwaarmaker. Bas Knapp (VVD) verweet Taetske Visser dat zij dit middels het zware middel van een interpellatiedebat in de gemeenteraad bracht. Knapp: “Jammer, bij voorkeur spreken we elkaar er toch rechtstreeks op aan. En niet op deze manier, politiek is geen theater”. De wethouder meende nooit een toezegging om terug te bellen te hebben gedaan. De uiteindelijke conclusie was dus opnieuw dat de communicatie verbetering vereist.

‘Het is een drama’

Uiteraard ging het ook deze raadsvergadering over Bronsgeest. D66,PUUR,PvdA en GroenLinks kwamen met een motie over het versneld volbouwen van Bronsgeest. Zij verwijten het college al ander halfjaar op de handen te zitten. Hierop reageerde Astrid Warmerdam(Doen) en even later ook Jaap de Moor (BR). Beiden brachten onder de aandacht dat juist D66, PUUR, PvdA en GL samen met hun college in de vorige raadsperiode besluiteloos waren geweest. Even verzande de discussie in getallen en locaties. Van Bockhove (LSN) brak in en zei : “Wij houden ons altijd aan de coalitieafspraken. Maar nu lopen we klem en het is een drama. Daarom zitten we wel op dezelfde lijn als de motie.” Of hij daar ook voor zal stemmen blijft even onzeker omdat verdere behandeling van dit punt werd uitgesteld. Dit nadat wethouder Alkemade met informatie kwam over restricties vanuit de provincie over aantallen en locaties. Nu volgt een 2e termijn tijdens het behandelen van de woonvisie in de komende raadsvergadering. Gezien het late uur zeker gerechtvaardigd.

Uit de krant