Theo Alkemade: 'Kleine wooneenheden zijn acceptabel omdat het vooral gaat om éénpersoonshuishoudens'.
Theo Alkemade: 'Kleine wooneenheden zijn acceptabel omdat het vooral gaat om éénpersoonshuishoudens'.

Politiek bezorgd over beperken woongenot

Algemeen Politiek

De politiek kreeg deze week de aangepaste plannen voor Offem Zuid gepresenteerd. Vorig jaar werd het college opgedragen, via een motie en een amendement, om het aantal van 650 woningen in Offem Zuid alsnog te verhogen. Het bestemmingsplan geeft daar namelijk ruimte voor 750 woningen.

Omdat er al een gedeelte van de wijk is gerealiseerd zijn volgens ontwikkelaar Campri de mogelijkheden beperkt gebleken. Maar uiteindelijk ligt er een herzien plan van de komende ontwikkeling in Offem Zuid Fase 2. Met daarin de gevraagde oplossingen zodat er in Offem Zuid nu in totaal 701 woningen kunnen worden gerealiseerd.

Het onderhavige deel van Offem Zuid is gelegen tussen de Achterweg en de N206. En in de plannen komt daar gewoon de al eerder gepresenteerde diversiteit aan woningen. Omgeven door veel groen en veel water en grenzend aan een voorgeschreven ecologische zone.

Meer kwantiteit, minder kwaliteit

De politici werd duidelijk gemaakt dat meer woningen, of zoals ontwikkelaar Campri het noemde meer kwantiteit, logischerwijs leidt tot minder kwaliteit. Of ieder geval soms tot minder woongenot. Een conclusie die bij een deel van de politiek wel wat vragen opriep.

Op een gebiedsdeel wat eerst was bestemd voor 360 appartementen en 2 grondgebonden woningen, voorziet het plan nu in 423 appartementen. De appartementengebouwen langs de N206 gaan door het toevoegen van een woonlaag, afhankelijk van de vormgeving, van 13 meter naar 15 meter of 18 meter. Bij de sociale appartementen die Campri samen met Stek gaat realiseren in fase 2A, wordt de maatvoering van de woningen aangepast. De zogenaamde beukmaten van de appartementen gaan nu naar 4,8 mrt. en 4,2 mrt. Waardoor geen 36 maar 64 wooneenheden kunnen worden gerealiseerd.

Vanuit de politiek kwamen vragen over het vinden van de winst juist in de al kleinere woningen. Men toonde zich ongerust met name over de beperking van het woongenot.

Acceptabel

Vanuit Campri werd daarop de mogelijkheid geopperd om dan maar naar 6 woonlagen te gaan. Namens het college stelde wethouder Alkemade de aanwezigen echter gerust. De kleine wooneenheden zouden acceptabel zijn omdat het hier volgens zijn informatie vooral gaat om éénpersoonshuishoudens.

Natuurlijk was ook het parkeren en de gereserveerde ruimte voor dit parkeren in de wijk onderwerp van discussie. Ook daarover kwamen er geruststellende antwoorden. Alle wettelijke voorschriften gaan worden nagekomen.

De gemeenteraad moet nu beslissen of deze nieuwe plannen de toets der kritiek kunnen doorstaan. Waarbij ook de meerkosten die dit voor de gemeente met zich meebrengt, natuurlijk moeten worden besproken.

Uit de krant