Bas Knapp: 'Het ambitieniveau voor het aantal te bouwen woningen moet drastisch verhoogd.  | Foto: Wim Siemerink
Bas Knapp: 'Het ambitieniveau voor het aantal te bouwen woningen moet drastisch verhoogd. | Foto: Wim Siemerink

Meer ambitie in de woonagenda

Algemeen Politiek

¦ ‘Ik wil graag de Pieter Omtzigt van de coalitie zijn’

In de raadsvergadering van 30 juni diende Bas Knapp namens de VVD een motie in waarin naar aanleiding van de nieuwe woonvisie het college werd opgeroepen om meer ambitie te tonen.

De jeugdige VVDer stelde daarin nadrukkelijk dat het toevoegen van 2375 nieuwe woningen in de periode van heden tot 2030 zeer geflatteerd is omdat daarin de in aanbouw zijnde woningen in de Bavo, de Sancta, het Zilt en Offem Zuid al is vervat. De motie was feitelijk een oproep om het niet bij mooie woorden te laten maar meer daadkracht te tonen. Omdat de voorkeur van de coalitie voor inbreidingslocaties de inzet om te zoeken naar uitbreidingslocaties bepaald niet in de weg hoeft te staan.

Tot verbijstering van hem en veel woningzoekenden ging de gemeenteraad in meerderheid niet mee met deze motie en dus werd hij verworpen. Dat terwijl het woonbehoefteonderzoek duidelijk maakte dat er in Noordwijk nog veel te doen valt voor starters, spoedzoekers en senioren.

Desgevraagd antwoordt Bas Knapp dat hij vindt dat de ambitie van dit college en het daarbij schermen met percentages per saldo geen extra woningbouw oplevert. Roepen dat je van 30% sociaal naar 40% sociaal wil levert volgens hem geen extra woningen op: ‘Dat gaat slechts ten koste van het middensegment en dan komt de doorstroming weer onder druk.’

Hij heeft het college al enkel keren opgeroepen om het ambitieniveau aangaande het aantal te bouwen woningen drastisch te verhogen en daar woonvisie en woonagenda op aan te passen. Maar ook daar krijgt hij binnen de coalitie de handen nog niet voor op elkaar.

Als we hem vragen of zijn persoonlijke ambitie niet voor ongenoegen zorgt binnen de coalitie antwoord hij strijdvaardig: ‘Onze beperkte woningvoorraad is een groot probleem. Ik wil op dat gebied graag de Pieter Omtzigt binnen deze coalitie zijn. Dat kun je gerust opschrijven.’

Bas Knapp ergert zich er ook aan dat de toch al beperkte ambitie van het college ophoudt bij 2030. Terwijl hij van mening is dat er plannen en getallen moeten komen die tot 2040 gaan. Bovendien zou hij graag zien dat het college snel en proactief met de provincie de kansen en de mogelijkheden gaat bespreken.

Uit de krant