Afbeelding
Foto: thv

Milieu

Algemeen Bollenpraat

Ook bij de bollenjongens speelt het milieu een grote rol en wel dagelijks. Menige kweker ligt er s’nachts wakker van en tobt erover of hij weer tot een grote investering moet overgaan of toch nog eventjes moet wachten. Tal van investeringen kosten niet alleen veel geld, ze zijn soms ook risicovol en daarbij de vraag, werkt het wel? Deze keer een kleine update:

- Het onder water zetten van bollengrond is gemeengoed geworden nadat de chemische grondontsmetting nagenoeg verboden werd. Vroeg beginnen, goede kanten en geen onderbreking van de watertoevoer helpen de grondaaltjes om zeep. Ook veel onkruiden leggen het loodje. Wat nu te doen als een venijnig plantje, de knolcyperus tegen water kan? Er is een machine ontwikkeld die de plantjes elektrocuteert. Met een stroomstoot van 8000 volt gaan de aangestreken plantjes acuut dood.

- In het oosten van het land en in Brabant is aaltjesbestrijding door het zaaien van afrikaantjes (kan dat woord nog wel?!) heel succesvol. Het kost wel een volle zomer om het gewas goed te laten groeien.

- U weet vast wel dat je narcissenbollen jaarlijks moet “koken”. Enige uren in een bad, met water van meer dan 45*C. Die methode van aaltjesbestrijding in de bollen is jaren geleden door de Engelse meneer Ramsbottom uitgevonden en nog steeds gemeengoed. De nieuwste ontwikkeling is dat je die bollen nu in een heetstookcel bewaart en ze dus niet meer nat maakt. Scheelt heel wat dure chemie!

- Heel veel onderzoek naar verbetering van de grondconditie is gericht op groenbemesters. Van klaver en lupinen weten we dat ze de bodem verrijken door hun stikstofknolletjes. Andere planten wortelen heel diep en zorgen zo, na afsterven, voor een luchtige bodem.

- Is het u opgevallen dat de paden in de bollen zo akelig recht zijn? Komt omdat de trekkers tegenwoordig GPS-besturing hebben. Als je steeds op hetzelfde pad rijdt, blijft het bed losser.

- De beste methode om succesvol te telen is een ruimere vruchtwisseling. Misschien moeten we bij de hyacinten terug naar één teelt in de 6 jaar. Dan komt wel het sommetje van Jaap de Moor in het gedrang. Die dacht bij 1 op 5 de nodige hectaren bouwgrond te vinden!

Aad van Ruiten

Uit de krant