Logo denoordwijker.nl
Foto: pr

Verspreiding corona in Hollands Midden, week 37

In de week van 7 september zijn er 4380 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 344 personen (7.8%) positief getest op corona. Een stijging van 3 procent ten opzichte van de voorgaande week (4.8%). Er zijn afgelopen week geen nieuw clusters ontstaan.

Er zijn opnieuw veel besmettingen ontstaan onder jongeren in de leeftijdscategorie 12-24 jaar. Het gaat vooral om cases in de studentenwereld. Deze toename heeft te maken met het feit dat deze jongeren zich bij sociale activiteiten niet aan de 1,5 meter afstand houden. Ook in andere leeftijdsgroepen zien we het aantal besmettingen oplopen.

Daarnaast blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat mensen erg veel nauwe sociale contacten hebben. Dat betekent: langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Naar aanleiding van één positieve besmetting moeten regelmatig enkele tientallen mensen in quarantaine in afwachting of ze klachten ontwikkelen. 

Voor iedereen die toch langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van iemand anders is geweest geldt: ga niet op bezoek bij kwetsbare mensen of ouderen.

Langere wachttijden

Wie een coronatest wil aanvragen, moet vaak lang wachten voor hij of zij terecht kan. Dit heeft er mee te maken dat de laboratoria niet voldoende capaciteit hebben om de testen te verwerken. De minister heeft de GGD Hollands Midden gevraagd niet verder op te schalen tot de laboratoria meer capaciteit hebben.

Afzeggen testafspraak

Het komt af en toe voor dat mensen niet op komen dagen bij de testafspraak. De GGD roept mensen op hun afspraak af te zeggen als ze om wat voor een reden dan ook verhinderd zijn. Dit kan door te bellen naar 085-0782878. Op die manier kan de GGD de plek aan iemand anders toewijzen.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl

Meer berichten