Logo denoordwijker.nl
Mogelijk komen er 150 appartementen in het oude Zilveren Kruis-gebouw | Foto: Archief
Mogelijk komen er 150 appartementen in het oude Zilveren Kruis-gebouw | Foto: Archief (Foto: Cor de Mooy)
Politiek

Wonen in Zilveren Kruis-gebouw

Wonen in Noordwijk is populairder dan ooit. Maar willen wonen in Noordwijk betekent te vaak wonen in het duurdere segment. Veel Noordwijkers kijken daarom naar het lege Zilveren Kruis-gebouw en vragen zich af of dit niet geschikt kan worden gemaakt voor betaalbare bewoning.

Vorige week werd het college geconfronteerd met een tegenvaller. De provincie vindt dat Noordwijk, net als Katwijk, vooral snel woningen moet bouwen op de daar al voor aangewezen locaties. Dat zou nog steeds het beleid moeten zijn volgens een deel van de Provinciale Staten van Zuid Holland. De wens van het college om even snel woningbouw te realiseren aan de Achterweg vond daarom geen genade. Omdat de gemeenteraad eerder van oordeel was dat het volledig bebouwen van de hoogwaardige bollengrond in Bronsgeest nog niet wenselijk was werd juist de Achterweg als een alternatief aangedragen.

Goede raad lijkt inmiddels duur. De politieke strijd bij de vorige raadsverkiezingen werd beslist in het voordeel van CDA en VVD, de tegenstanders van het volbouwen van Bronsgeest. De voorstanders van vol bouwen, PUUR, D66, GrL en PvdA moesten mogelijk mede hierdoor een gevoelige nederlaag incasseren. Die ontwikkelingen drukken nog steeds hun stempel op de huidige woningbouwontwikkelingen. Het politieke gelijk lijkt nu belangrijker dan het realiseren van woningen.

En dan nu het advies vanuit de provincie. Wanneer we wethouder Theo Alkemade om verduidelijking vragen zegt hij dat het ging om een richtinggevende uitspraak. Hij meldt hierover al in gesprek te zijn geweest met gedeputeerde Anne Koning (PvdA). Op dit moment wordt deze richtinggevende uitspraak verder bestudeerd om straks in oktober nogmaals overleg te plegen met Koning. Hij benadrukt dat intussen de bouwstroom gewoon doorgaat met extra woningen in Offem Zuid en de diverse bouwlocaties in de kernen van Noordwijk.

Intussen heeft hij veelvuldig overleg met Het Zilveren Kruis. Van die kant is er verrassend genoeg een aanvraag te verwachten tot het realiseren van 150 huurappartementen. Daarbij wordt de vereiste 30% sociaal gerespecteerd. Ook het bouwen op het Zilveren Kruis parkeerterrein komt steeds dichterbij.

De wethouder verwacht wel dat er 2 jaar nodig is om de procedures af te ronden.

Meer berichten