Logo denoordwijker.nl
Foto:

Nieuwe clusters, hoger aantal besmettingen

In de week van 31 augustus zijn er 3.853 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 185 personen (4.8%) positief getest op corona. Een stijging ten opzichte van de voorgaande week (2.8%). Twee patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis en één patiënt is overleden. Dit meldt GGD Hollands Midden.

Vier nieuwe clusters en import door vakantie

In het bron- en contactonderzoek van de GGD zijn vier nieuwe clusters ontdekt: in de gemeente Gouda, Waddinxveen en Leiden (2x). Ook zien we een toename doordat mensen ziek zijn geworden na terugkeer van vakantie uit het buitenland. De besmette personen zijn in isolatie en hun (nauwe) contacten hebben instructies gekregen.

Besmettingen in en buiten huishoudens 

De GGD krijgt vaak de vraag hoe de toename van het aantal besmettingen verklaard kan worden. Dat kan enerzijds door besmettingen binnen oude én nieuwe clusters, maar ook van besmettingen in én buiten huishoudens.

Mensen zijn niet altijd in staat de coronamaatregelen na te leven. Huishoudens hoeven en kunnen geen 1.5 meter afstand houden. Een groot aantal van de besmettingen zie je dan ook terug ín huishoudens. Maar we zien ook buiten het huishouden meer besmettingen.
Opgemerkt wordt dat mensen zich niet altijd aan de coronamaatregelen houden en in de besmettelijke periode (twee dagen voor de eerste ziektedag) contact hebben met mensen op minder dan 1.5 meter afstand. Dan krijgt het virus de kans zich verder te verspreiden. Vooral als het aantal nauwe contacten groot is gaat het hard. We vragen daarom iedereen het aantal nauwe contacten te beperken. Houd je aan de 1.5 meter afstand!

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl

Meer berichten