Geloof, hoop en liefde…
Logo denoordwijker.nl
Foto:
Pastorale column

Geloof, hoop en liefde…

“Wat blijft zijn geloof, hoop en liefde, de grote drie; maar de liefde is de grootste”. Dat zegt de apostel Paulus als hij schrijft over de liefde in zijn brief aan de Christenen van Korinthe. Velen van ons dragen de drie symbolen van die sterke krachten bij ons: kruis, anker en hart.
 
Velen van ons zullen het met Paulus eens zijn. Liefde is datgene dat vaak uiteindelijk als laatste overeind blijft. Liefde die zelfs sterker is dan de dood.

Ik was een tijd geleden op bezoek bij een oude dame van in de negentig. Ze was verdrietig en ze was al heel lang verdrietig. Ze had haar man drie jaar geleden verloren. Ze waren 66 jaar getrouwd geweest, vergroeid met elkaar, verknocht aan elkaar. Het was een goed en gelukkig huwelijk geweest, gezegend met kinderen, kleinkinderen en zelfs achter­kleinkinderen. Het ontbrak haar aan niets, iedereen ‘liep haar na’.

Maar toch, het overlijden van haar partner had haar gebroken. Ze miste hem ontzettend, haar maatje ontbrak. Vasthoudend aan haar geloof en hopend op een paar ‘fijne’ jaren omringd door haar kinderen, had ze geprobeerd moed te vatten. Maar het enorme gemis van haar man bleef. Daarbij had haar lichaam haar in de steek gelaten. De ene kwaal na de andere, de ene ziekenhuisopname na de andere. Toen ik haar sprak was het een kwetsbaar en fragiel mensje.

Wat gebleven was, was de helderheid van geest. Ze vertelde dat het overlijden van haar man maar met name de ellende van de laatste jaren haar geloof fundamenteel aan het wankelen had gebracht. Hoop? Ach, hoop waarop? Wat haar betrof de hoop op een snel en zacht einde. Met vuur in haar stem vertelde ze echter over haar man, over hun liefde en dat ze hem weer terug zou zien, daar waar hun liefde voor eeuwig zou zijn. Ik realiseerde me op dat moment dat Paulus gelijk had, liefde is de grootste van de drie.

Liefde overwint alles, zelfs de dood. Liefde voor een ander, tilt die ander op uit het gewone, uit het alledaagse en zorgt ervoor dat die ander zich bijzonder voelt. Ik hoorde deze week dat mevrouw rustig was ingeslapen… weer samen met haar grote liefde.

Pastor Jan Lamberts

Meer berichten