In de tweede helft kwam de Noordwijk verdediging vaker onder druk  te staan. | Foto: Wim Siemerink
In de tweede helft kwam de Noordwijk verdediging vaker onder druk te staan. | Foto: Wim Siemerink

Minimale beloning voor goed spelend Noordwijk

Algemeen Sport

De competitie starten met een gelijkspel tegen het Amsterdamse AFC is op zich geen slecht resultaat te noemen. Maar na afloop bevestigden vriend en vijand dat AFC hier goed mee weg kwam. Noordwijk had voldoende mogelijkheden maar wist die niet te benutten. De Amsterdammers lieten overigens wel zien dat zij voor iedere ploeg een geduchte tegenstander zullen zijn.

Het in redelijke mate opgekomen publiek kreeg zichtbaar te maken met protocollen rondom covid-19. Dat zorgde voor wat vertragingen aan de poort. Maar eenmaal langs het veld zagen zij een eerste half uur waarin Noordwijk de bovenliggende ploeg bleek te zijn. Met name de rood-witte verdediging oogde sterk en opvallend genoeg stonden vaak Rietveld en Van Heijningen en niet spelverdeler Roshanali, aan de basis van de Noordwijkse combinaties.

Scheidsrechter Martijn Vos had het aanvankelijk moeilijk. Met name met het Amsterdamse theater na vermeende overtredingen. Noordwijk liet zich door buitelende Amsterdammers niet intimideren. Integendeel, de ploeg speelde zelf krachtig voetbal en na ruim 20 minuten spelen viel, na een zeer goed lopende aanval, de 1-0. Het was de debuterende Segun Owobowale die koppend wist te scoren.

Langzaam maar zeker werd AFC aanvallend toch iets brutaler en het laatste kwartier van de eerste helft kwam Noordwijk dan ook meer onder druk te staan. Dat resulteerde in de gelijkmaker. De volledig vrijstaande Ignacio wist koppend de te ver voor zijn doel staande keeper Van Vliet te verschalken:1-1. Met die stand brak de rust aan.

Na de rust kwamen de elftallen ongewijzigd terug. Het spelbeeld bleef ongeveer gelijk. Noordwijk op zoek naar de combinaties en AFC wat directer naar de 16 toe. Wat ogenschijnlijk een overwicht voor de Amsterdammers opleverde. Na een uur spelen viel echter de 2-1. Het was De Kruijs die de verdediging door het midden wist te verschalken om daarna keeper Zonneveld kansloos te laten.

Met Van Kins voor Van der Zalm bleef Noordwijk de combinaties zoeken. En terwijl supporters rekenden op een volgende Noordwijkse treffer viel heel ongelukkig de gelijkmaker: 2-2.

Na afloop hekelde Noordwijk trainer het optreden van de referee. Hij sprak van ‘keeper met bal en al het doel in lopen’. De beelden bevestigden deze theorie. Van Vliet was in zijn doelgebied duidelijk los van de grond toen hij omver werd gekegeld door Thijssen en de bal in het doel verdween.

Met het toekennen van dit zeer discutabel doelpunt, het niet waarnemen van een handsbal in de 16 en met regelmaat over het hoofd zien van duidelijke overtredingen vestigde scheidsrechter Vos de negatieve aandacht op zich.

Toch kan de leidsman niet de oorzaak van het onterechte gelijke spel worden genoemd. Noordwijk kreeg voldoende ruimte voor een winnende treffer. Een kopbal van Wendt tegen de paal, een grote kans voor Bosma en direct daarna eenzelfde mogelijkheid voor Van Kins. Stuk voor stuk grote mogelijkheden die onbenut werden gelaten. AFC bleek in de slotfase zeer tevreden met het gelijke spel en drong nauwelijks meer aan.

Zaterdag speelt Noordwijk bij ASWH. De ploeg, die door het afbreken van de competitie niet hoefde degraderen, verloor met 3-2 bij Kozakken Boys. Door het aantrekken van een aantal versterkingen lijkt de ploeg wel aan kracht te hebben gewonnen. Maar Noordwijk zal op sportpark Schildman in Hendrik-Ido-Ambacht zeker niet kansloos zijn.