Logo denoordwijker.nl
Foto: Marjolein den Hartog
Duinenpraat

Massatoerisme

“Moet je zien! Wat een enorme groep! Dit zijn er zeker wel een paar duizend!” Mannen en vrouwen, omhangen met verrekijkers, telescopen en fotocamera’s staan bovenop een hoge duintop. Ze turen in de lucht, wijzen in het wilde weg en staan soms zelfs te dansen van geluk. Dit zijn de mannen en vrouwen die behoren tot de orde der vogelaars. Mensen die voor dag en dauw opstaan om mooie vogels te zoeken. Zeker in deze tijd van het jaar kun je ze volop aantreffen in de duinen.

Het is voor de vogelaar één van de mooiste tijden van het jaar; de najaarstrek is aangebroken. Grote aantallen vogels verplaatsen zich in deze tijd richting het zuiden. Sommigen blijven in Nederland hangen, anderen trekken verder zuidwaarts. Een aantal vliegt zelfs de Sahara over naar warmer oorden om te overwinteren. Hier is eigenlijk sprake van massatoerisme in enorme aantallen.

Massatoerisme. Volgens Van Dale is de betekenis: “massaal en vaak betrekkelijk goedkoop toerisme in populaire vakantiegebieden”.

Het is een woord dat dit jaar door de coronacrisis onder druk staat. Geen massatoerisme dit jaar. Althans, niet bij ons mensen. In de wereld van de vogels breekt juist nu het seizoen aan. Al gaat hier de definitie van de van Dale niet helemaal op. Zeker, de vogeltrek is een massaal gebeuren. Op een goede oktoberdag vliegen over het Hollands Duin zomaar minimaal 100.000 vogels over. Vooral als de wind uit de oosthoek waait lopen de aantallen snel op. Juist langs de kust worden dan de hoogste aantallen geteld. De vogels worden op dit soort dagen door de wind richting de kust geblazen, en blijven daar boven het land vliegen. Boven zee is het namelijk te gevaarlijk. Er zijn hier geen plekken om veilig te landen, zeker niet als er bijvoorbeeld een hongerige sperwer achter je aanvliegt. Daarnaast is de grens van zee en land ook nog eens een handig oriëntatiepunt.

Van vakantie is echter totaal geen sprake. Het is voor veel vogelsoorten bittere noodzaak om naar het zuiden te trekken. Eigenlijk is het een grote vlucht. Een vlucht naar betere oorden. Gebieden waar meer voedsel te vinden is. Alleen zo kunnen zij de winter overleven.

Hoe noodzakelijk de vogeltrek ook is., voor ons is het tegelijkertijd een prachtig fenomeen. En nu is het de tijd om dit grote spektakel met eigen ogen te gaan zien. Doe net als de vogelaars; kies een hoge duintop, hang een verrekijker om je nek en houd de lucht goed in de gaten. Vogels in allerlei kleuren en formaten trekken aan je voorbij. Succes gegarandeerd!

Meer berichten