Huisvesting
Logo denoordwijker.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Huisvesting

In menige gemeente is dit het belangrijkste aandachtspunt. Waar brengen we onze mensen onder? In Noordwijkerhout leek het allemaal goed voor elkaar. Mooie nieuwbouw-wijken, het Bavoterrein en Het Zilt op komst, genoeg sociale woningen en een woningbouwvereniging die er bovenop zat. Nu we Noordwijk zijn geworden, ziet het er, vooral in het Zuiden, een stuk somberder uit. Partijen buitelen over elkaar heen om dan maar op bollengrond te gaan bouwen. Blind voor de gevolgen op lange termijn.

Mijn aandacht gaat deze week uit naar de huisvesting van arbeidsmigranten. De schattingen van de aantallen die er in de Bollenstreek zijn, lopen behoorlijk uiteen. Vast staat dat er een grote behoefte aan woonruimte is.

Hoe dit op te lossen blijft moeilijk. Woonruimte in het dorp is schaars en bovendien duur. In de vakantiehuisjes, zeker in het laag-seizoen, lijkt een goede oplossing. Echter, de gemeente heeft in al haar wijsheid besloten dat die ruimte expliciet voor toeristen moet zijn. Handhaven dus!

Niet iedere kweker heeft ruimte op zijn eigen erf; gelukkig zijn de caravans en tentjes er bijna geheel verdwenen. Wat nu? De uitzendbureaus en projectontwikkelaars zoeken zich suf naar kansrijke locaties voor ombouw of nieuwbouw. Wel een heel lang traject. Vergeten we niet dat onze Pooltjes medelanders zijn en keurig onderdak verdienen bij hun veelal zware werk!

Hoe gaat het in andere gemeenten? In het Westland lijkt het goed geregeld te zijn. De echte tuinbouwgemeenten daar beseften dat al die werklozen-projecten vanuit Rotterdam niet werkten, dan maar Oost-Europeanen. Rond Den Helder en Schagen gaat alles soepeltjes, terwijl in de gemeente Hollands Kroon het weer stroef gaat. Wie bedenkt dat je voor medewerkers toeristenbelasting gaat heffen?! Kortom een continuing story. Eerst maar “kermis” vieren.

Aad van Ruiten

Meer berichten