Logo denoordwijker.nl
Foto: archief

Tonknuppelen op erfgoedlijst

Tonknuppelen komt op de landelijke lijst van immaterieel erfgoed. Het Noordwijkerhoutse volksspel krijgt daarmee dezelfde status als de skûtsjesilen, het sinterklaasfeest, de harddraverij van Hillegom en het met de hand gemaakte en beschilderde Delfts blauw. Doorgeven van generatie op generatie en van persoon op persoon: Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst.

Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties

Tonknuppelen wordt al meer dan honderd jaar gehouden. Doel van het spel is om een ton, die met een touw aan een houten stelling hangt, van zon 20 meter afstand met een oude bowlingpin, kapot te gooien. Als het balletje, dat in de ton is, eruit valt, is degene die dit voor elkaar heeft gekregen de winnaar. Vroeger noemden ze het evenement katknuppelen omdat – heel wreed – in de ton een levende kat zat.

Het spel wordt jaarlijks gespeeld tijdens de eerste volle week van september, als de Oranjefeesten op het programma staan. Normaal doen er een kleine zevenhonderd volwassenen en tegen de honderd kinderen mee aan het tonknuppelen. Dit jaar gaat het spel vanwege de corona niet door.

De landelijke commissie van het erfgoed zag in dat gezien de lange historie en de jaarlijkse grote aantallen deelnemers Tonknuppelen Noordwijkerhout niet mocht ontbreken op deze reeds prachtige verzameling van erfgoed. “Wij zijn als Oranjevereniging Noordwijkerhout reeds langere tijd in gesprek met de beheerders van deze erfgoedlijst en zijn er trots op, juist nu tijdens de kermisperiode van 2020, te kunnen melden dat ons mooie evenement er echt toe doet in Nederland. Juist nu de kermis en haar evenementen door ons allen bekende redenen niet in hun normale vorm plaats kunnen vinden, is het mooi dat we toch iets positiefs kunnen melden. Want we zijn natuurlijk van plan om het Tonknuppelen zo gauw de situatie het toelaat weer te organiseren.”

Tijdens de uitzending aanstaande woensdag om 10.00 uur is te horen hoelang precies het Tonknuppelen al bestaat.

Meer berichten