Afbeelding
Foto: thv

Pact

Algemeen Bollenpraat

Onlangs heeft Jaap de Moor, van eenmansfractie Bruisend Noordwijk ( whats in a name) in de gemeenteraad van Noordwijk de kat de bel aangebonden door indringend vragen te stellen over het Pact van Teylingen. Dit is een afspraak tussen de bollengemeenten over de bescherming van bollengrond voor het behoud van de teelt. Anders dan door Jaap werd betoogd is het Pact een streep door de plannen van de Provincie Zuid-Holland om grootschalige woningbouw in de Streek te starten.

Die 2625 ha. is een handvat om de omvang te bepalen van het te beschermen areaal. Grofweg 525 ha. hyacintenteelt bij een vruchtwisseling van 1 op 5. Ik dank dat die formule nog steeds valide is. De sneer dat ergens anders in Nederland meer bollen geteeld worden gaat vooral over tulpen, lelies, narcissen en hyacinten-plantgoed. De Provincie was in het Streekplan tot de conclusie gekomen dat er in de Bollenstreek te weinig woningen van klasse waren. Er is toen bepaald dat er 600 z.g. Gom-woningen moesten komen.

Aanvankelijk in de regeling Ruimte-voor-Ruimte. Bij het slopen van oude kassen of bedrijfsgebouwen kon je als tuinder één of meerdere woningen claimen. So far so good. Echter, overal in het buitengebied werden grote huizen gebouwd. De LTO van Noordwijkerhout heeft er destijds voor gepleit om vervangende nieuwbouw te doen binnen de contouren van het dorp of er tegenaan. Tot de Raad van State is er voor geprocedeerd, maar verloren. Toen de GOM de eis van compensatie in grond versoepelde en metergeld ging vragen, was het hek van de dam. Kwekers kregen dollartekens in de ogen en meldden en-masse overhoekjes voor bebouwing aan. Op naar de 600.

Tegelijkertijd zet de gemeente nu strak in op handhaving van het gebruik van bollengrond. De zogenaamde paardenweitjes zijn hen een doorn in het oog. Die postzegel-tuintjes zullen voor de moderne bollenteelt niet meer functioneren. Vergeet niet dat de bollentelers bij de totstandkoming van het Pact een gigantische ruil hebben gedaan. Ruim 600 ha. teeltgebied in Lentevreugd bij Wassenaar werd duin. Daarom is de slogan: “Hou het bloeiend” nog steeds van toepassing!

Aad van Ruiten

Uit de krant