Afbeelding

De duif met zijn takje

Algemeen Pastorale column

Vanmorgen reed ik een duif dood. Althans, dat vrees ik, want schouwen kon niet, daar het onmogelijk was op de plek des onheils te stoppen zonder de verkeersveiligheid in gevaar te brengen. Ik was onderweg naar een kerk in onze mooie provincie, waar de deur na maanden weer open is.

Opgetogen had ik mijn toga onder het stof vandaan gehaald, omdat er na maanden weer mensen voor mijn neus zouden zitten als ik Gods boodschap van vrede, liefde en eeuwig leven zou verkondigen. En toen die duif. Zomaar uit het niets kwam hij aanzetten. Een tortelduif met in zijn snavel een takje. Alsof hij zo uit het bijbelverhaal van Noach kwam aangevlogen, erop uitgestuurd om te zien of, na maanden dobberen op de woeste wateren, er ergens land en dus nieuw leven te ontdekken viel. En zie, een teken van hoop, een takje: vingerwijzing naar nieuw leven dat uit het zakkende water tevoorschijn kwam!

Deze zondagse duif had ook een takje. Waarschijnlijk bouwde hij aan een nest, teken van hoop en nieuw leven. En nu was zijn natuurlijke blikvernauwing van nestbouw en voortplanting hem fataal geworden.

Stilletjes lag hij daar in de berm. Was hij dood? Lag hij bij te komen als dat musje in mijn achtertuin dat onlangs tegen het raam vloog, maar uiteindelijk weer op de wieken ging? Hoe mooi is het dat onze natuur ons richting geeft. De wereld om ons heen mag daarbij echter nooit uit het oog verloren worden.

Passies, overtuigingen, ideeën, verwachtingen en plannen: ze zijn van levensbelang en geven het leven doel en zin, maar waar de blikrichting tot blikvernauwing wordt, daar gaat een mens essentiële dingen over het hoofd zien en komen er zaken in de berm te liggen die daar niet horen.

Op de terugweg zocht ik bij het langsrijden de berm af. De duif was weg. Misschien dat de kraaien of meeuwen hem hadden meegenomen. Liever blijf ik hopen dat hij inmiddels verder bouwt aan zijn nest, en nu hopelijk met een bredere blik door het leven gaat!

Ds. Esmeralda Mandemaker, predikant PG De Witte Kerk te Noordwijkerhout en De Zilk

Uit de krant