De hotelbezetting was in de afgelopen dagen erg goed. | Foto en tekst: Wim Siemerink
De hotelbezetting was in de afgelopen dagen erg goed. | Foto en tekst: Wim Siemerink

Lange, strenge winter voor Noordwijkse economie

Algemeen

Het zomerse weer van afgelopen tijd bracht direct heel veel bezoekers naar het Noordwijkse strand. De parkeerplaatsen in het toeristisch gebied liepen in de vroege ochtend al vol. Ogenschijnlijk hielden strandbezoekers zich zoveel mogelijk aan de anderhalve meter. In en rond de paviljoens hadden de exploitanten echter de handen vol om hun gasten aan de wettelijke regels te houden.

Deze wettelijke regels zorgden bovendien voor beperkte bezetting van het exploitatiegebied. Onwillige klanten reageerden in een enkel geval zeer onheus en vol onbegrip. Maar in zijn algemeenheid bleek iedereen wel constructief te willen meewerken. Op het strand en op en rond de beide Boulevards was sprake van een echte zomerse toeristische sfeer.

De restauranthouders moesten al snel het bordje ‘vol’ ophangen. Maar een echte juichstemming was er bij de meesten niet omdat de verplichte afstand het bezettingspercentage sterk beïnvloedde. De hotelbezetting was, ook al door de vroege aankondiging van een mogelijke hittegolf, zeer goed. Maar ook daar was het nakomen van de wettelijke normen niet zo eenvoudig en zorgde voor veel beperkingen. Het mooie weer vergoedde echter veel.

Lege agenda’s

Inmiddels is pijnlijk duidelijk geworden dat de wereldwijde crisis ook in Noordwijk diepe sporen zal nalaten. Volgens berichten zal het zakelijke toerisme daarmee de hele keten van toeleveranciers, hard worden geraakt. In de agenda’s ontbreekt het aan de gebruikelijke reserveringen voor grote en middelgrote congressen. Alles ligt op dit moment stil. Congresorganisatoren zullen mogelijk in september pas een eerste poging doen om in de markt actief te worden. En daarbij zullen de regels er voor zorgen dat er nog slechts sprake kan zijn van zo’n kleine 40% bezetting van de congreszalen. Het belooft dus ook voor de werkgelegenheid een lange koude winter te worden

Het bestuur van de Koninklijke Horeca spreekt van een rare tijd en ziet de deling in de maatschappij, als gevolg van het gevoerde beleid, zich nadrukkelijk vergroten. In dat kader spreekt men over handhaving in de horeca als een farce. Er wordt geconstateerd dat de draagkracht voor de maatregelen gestaag afbrokkelt en partijen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Een ontwikkeling die menigeen zorgen baart in dit coronatijdperk, waarin openbaar bestuur, bedrijven en burgers juist verbinding zouden dienen te zoeken.

Uit de krant