Afbeelding
Foto: thv

Groen!

Algemeen Bollenpraat

Met stijgende verbazing heb ik de laatste “Spraakmakend” in de, nu weer, Noordwijkerhouter gelezen. Het gaat over veel zaken in Noordwijk, maar toch.

Dat Noordwijk zich de Bloemenbadplaats noemt, moge zo zijn, maar het moet er ook de nodige moeite voor doen om dat waar te maken. Ontbreekt het daaraan? Ik denk het niet. Wat maaien betreft, zie ik dat alleen kort tegen de weg gemaaid wordt, de rest kan doorgroeien. Het moet ook Tessa opgevallen zijn dat het 9 weken niet heeft geregend. Bovendien zitten we op zandgrond en hoog boven het grondwater verdort dan alles. Dan is natspuiten als iemands haren vochtig maken wanneer hij dorst heeft. Druppelslangetjes zouden zeker soelaas bieden. Wat de dorre bolletjes betreft, die zijn net zo onvermijdelijk als herfst na de zomer! De groene rotondes zijn ook mij een doorn in het oog, zeker nu ze zo geel worden. Bloemenbadplaats? kom op!

Bij Louky krijgen de bloeiende bollenvelden weer de schuld van het gebrek aan huurwoningen. Ze zijn toch wel een fraai entree als je Noordwijk binnenkomt. Stedelingen die ons bezoeken, zijn vast niet gecharmeerd van een versteend “Kurort”. Kunnen woningzoekenden dan niet terecht in Noordwijkerhout of in het, op 5 minuten snelweg, gelegen Valkenburg? Wat het snippergroen-beleid betreft, ben ik het met Louky eens: de gemeente kan zich niet meer-toegewijde onderhoudswerkers toewensen. Bovendien zijn die burgers gratis! Kom daar eens om in deze tijd.

Bij Sander een heel ander verhaal. Hij betoogt dat kwekers uit de streek wegtrekken. Ik ken er niet één. Wel telen Bollenstrekers heel veel in buitengebieden, maar het moet hem zijn opgevallen, dat de streek, ook in de zomer, grotendeels groen blijft. Als je vroege hyacinten of - tulpen teelt, kan je na het rooien nog gemakkelijk dahlia’s of late gladiolen planten. De laatste calla’s gaan pas eind juni de grond in. Op de stro-gedekte velden staat veelal waspeen. Die winnen aan populariteit. Op de rest van de velden een groenbemester. Om dit nu allemaal “krampachtig” te noemen; er zijn heel veel takken van ondernemerssport die in deze tijd krampachtig bezig zijn om te overleven. Ik ben het kwijt! Aad van Ruiten

Uit de krant