Engelandvaarders in De Muze | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto:
Cultuur

Engelandvaarders in De Muze

Op 3, 4, 5 en 6 september vindt de theatervoorstelling 'Wat zou jij doen?' - geheel coronaproof - plaats in de Muze.

Na het succes van de theatervoorstelling “Code Oranje” vorig jaar, krijgt het dit jaar een vervolg. Dit interactief theaterspektakel is een productie van theaterhuis ZEEPaanZEEwaarin de verhalen van Engelandvaarders uit Tweede Wereld oorlog én jongeren anno 2020 elkaar tegenkomen, inspireren én versterken.Voorstelling In opdracht van Museum Engelandvaarders heeft regisseur Martine Zeeman een toneelscript geschreven waarin de vrouwelijke Engelandvaarder centraal staat. Zij wordt hierbij gecoached door ScriptAcademy Amsterdam en studeert in september af op het scenario.

Zij bedacht dat deze voorstelling een mooie manier zou zijn om elke naoorlogse geborene de dilemma’s te laten ervaren die jongeren in de oorlog hadden. Wanneer kom jij in actie, toon je initiatief, wanneer help jij een ander, hoe is het om geholpen te worden. Deze vragen zijn van alle tijden en helpen de toeschouwer te laten nadenken over eigen handelen. Met als terugkerende (kern)vraag “Wat zou jij doen?”In deze theatervoorstelling staat de 17- jarige Frederique (hoofdpersonage) centraal.

Tijdens een scholierenbezoek aan Museum Engelandvaarders komt een groepje jongeren door een onverwachte wending in het museum terecht in 1943. Stilstaan is geen optie. Frederique reist door Europa en legt de zuidelijke route af om Engeland te bereiken. Op haar weg komt ze tal van dilemma’s tegen. Hier ontdekken zij welke weg ze zijn gegaan in de oorlog, wat hun drijfveer was om te ontsnappen en waarom ze mee wilden helpen Nederland te bevrijden. Het verhaal wordt gespeeld door enkele professionele acteurs en muzikanten tezamen met jonge talenten van de kunstopleidingen en lokale talenten, waaronder talenten van alle leeftijden uit Noordwijk en de Bollenstreek.

Op 3 en 4 september zijn er voor uitsluitend scholieren gratis voorstellingen onder schooltijd, de Noordwijkse scholen worden hiervoor direct benaderd. Daarnaast zijn er vanaf 3 september zes voorstellingen gericht op algemeen publiek waarvan twee matinees. De aanvangstijden zijn 15.00 uur en 20.00 uur. Deze multimediale (familie)voorstelling is zowel voor jong als oud en duurt 90 minuten. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.zeepaanzee.nl en www.demuzenoordwijk.nl.75 jaar vrijheid en lustrum.

Naast het feit dat we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren, viert het Museum Engelandvaarders op 4 september a.s. haar 5 jarig bestaan. Deze voorstellingen geven hier ook nog een extra dimensie aan en het is dan ook mogelijk om VIP-kaarten te bestellen met toegang tot de voorstelling, een inleiding in het museum en een drankje na afloop.

Kijk voor meer informatie op www.zeepaanzee.nl , www.museumengelandvaarders.nl of www.demuzenoordwijk.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>